nieuws

Strijkijzer verovert Haagse Nieuwe Stads Prijs 2007

Geen categorie

De nieuwe woontoren het Strijkijzer aan het Rijswijkseplein, is de winnaar van de Nieuwe Stad Prijs 2007. Volgens de jury heeft Den Haag met het Strijkijzer een landmark gekregen zoals Rotterdam zijn Euromast heeft. In de categorie kleine projecten wint Hotel Transvaal.

Strijkijzer verovert Haagse Nieuwe Stads Prijs 2007

De prijs werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt voor projecten die bijdragen aan de stedelijke vernieuwing van Den Haag.

Volgens de jury heeft de nieuwe woontoren het Strijkijzer (architect Paul Bontenbal) betekenis op meerdere niveaus in de stad. Zo speelt het Strijkijzer een beeldbepalende rol in de Haagse skyline. Tegelijkertijd biedt het gebouw door het panoramaterras iedereen de mogelijkheid om uit te kijken over Den Haag. De studenten die in het Strijkijzer een plek vinden, zullen een bijdrage kunnen leveren aan de levendigheid van de Stationsbuurt. Ook de functies in het gebouw dragen daartoe bij.

De jury beoordeelde in totaal 21 projecten. Vijf daarvan werden genomineerd voor de hoofdprijs van € 10.000,-. Naast de prijswinnaar ging het om de renovatie van de Passage, woongebouw Hoge Banka, het ADO stadion in het Forepark en renovatie van woningen aan het Esmoreitplein. Zonder afbreuk te doen aan het belang van de andere projecten voor de stad, is de jury eenduidig in zijn oordeel dat de Nieuwe Stad Prijs toekomt aan het Strijkijzer. 

Hotel Transvaal is onmiskenbaar favoriet onder de dit jaar genomineerde kleinschalige projecten. Het project wint hiermee de prijs van € 5.000,-. De jury is erg onder de indruk van dit, voor Den Haag, unieke project. Het is een hartverwarmend initiatief dat probeert een positieve impuls te zijn in een lastige periode van transformatie van de wijk. Zeer sterk is de betrokkenheid van bewoners maar vooral van ondernemers in de wijk. Met het toekennen van de kleine Nieuwe Stad Prijs hoopt de jury de initiatiefnemers te stimuleren om het succes van Hotel Transvaal verder uit te bouwen in een blijvende vernieuwing en uitbreiding van het aantal en soort hotelkamers. De andere genomineerde projecten waren het Rabbijn Maarsenplein en Transart kleurt Transvaal.

De publieksprijs ging naar de gerenoveerde woningen aan het Esmoreitplein. Met 61 van de 262 stemmen was de renovatie van woningen aan dit plein favoriet. Het project wint hiermee € 5.000,-.

Bron en illustraties: Gemeente Den Haag

Reageer op dit artikel