nieuws

Schoonheid het thema van 5e Triënnale voor Vormgeving

Geen categorie

De door Design Vlaanderen georganiseerde Triënnale voor Vormgeving plaatst dit jaar een aantal ontwerpers in de schijnwerpers door bepaalde thema’s centraal te stellen

Vorige edities handelden over design en hedendaagse toegepaste kunst, industriële vormgeving, reclame en de imperfectie of het toevallige in design. Dit jaar organiseert Design Vlaanderen voor de 5e keer de Triënnale, die zal plaatsvinden in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel van 14 december tot en met 2 maart 2008. Het thema dit jaar is schoonheid. 

Een aantal filosofen en designadviseurs als Lise Coirier, Ann Meskens, Willem Elias, Francis Smets en designadviseurs van Design Vlaanderen, wisselde een jaar lang gedachten uit over schoonheid. Bestaan er bepaalde kenmerken of criteria voor? Als een ontwerp zich aan deze criteria houdt, is het dan automatisch een mooi voorwerp? Wat is het belang van schoonheid in design? Bestaat er design dat iedereen mooi vindt, zoals de klassiekers in de schilderkunst?

Vervolgens zijn er door een marktonderzoekbureau diverse hedendaagse objecten aan 150 mensen voorgelegd, die aan de hand van een aantal criteria zoals eenvoud, symmetrie, elegantie moesten vertellen welk object zij het mooist en het lelijkst vonden. De meerderheid koos voor dezelfde ‘mooiste’ of ‘lelijkste’ voorwerpen. Tegelijkertijd kon er echter geen verband worden vastgesteld tussen de aangereikte criteria en de mate waarin een voorwerp mooi werd gevonden. De conclusie van deze studie is dus tweeledig en paradoxaal: er bestaat zowel eenstemmigheid als onenigheid over het begrip schoonheid. 

Op deze paradox werd het concept van de Triënnale gefundeerd. In de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel zal het publiek langs een parcours van hedendaags design worden geleid. In een andere zaal wordt eigentijds ontwerp geconfronteerd met historische stukken uit het museum. Een aantal conservatoren van het museum maakten een selectie van stukken uit hun eigen collectie, waar ontwerpers een eigen product tegenover zullen zetten. 

De tentoonstelling is voor het publiek toegankelijk van 14 december tot 2 maart 2008. 

www.designvlaanderen.be

Reageer op dit artikel