nieuws

Architectenbureau Marlies Rohmer en De Principicaal winnen Zuiderkerkprijs 2007

Geen categorie

De winnaars van de Zuiderkerkprijs 2007 zijn Architectenbureau Marlies Rohmer en De Principaal, architect en opdrachtgever van project Noordkop aan de Spaarndammerdijk 1-11. Drieënzestig nieuwbouwprojecten, opgeleverd tussen augustus 2006 en augustus 2007, dongen mee naar de prijs.

Architectenbureau Marlies Rohmer en De Principicaal winnen Zuiderkerkprijs 2007

Het winnende project bestaat uit twintig woningen, een supermarkt, coffeeshop en vier atelierwoningen en voldoet aan alle door de jury geformuleerde kwaliteiten. De jury looft de complexiteit en de rijkdom die architect en opdrachtgever hebben weten te bereiken. De maten zijn genereus: de deuren zijn hoog en de oppervlakte dusdanig dat er van de drie kamers gemakkelijk vier kunnen worden gemaakt. Ook prijst de jury de manier waarop het gebouw als een scharnier functioneert tussen buurt en toegangsweg. Het project is een voorbeeld van de wijze waarop compact en ingenieus bouwen kan worden ingezet om gezinnen in de stad te houden.

Noordkop aan de Spaarndammerdijk 1-11 staat op het scharnierpunt tussen de oude Spaarndammerbuurt en het nieuwe plan voor de Houthaven. Achter de bakstenen coulissen bevinden zich brede, opengewerkte korte galerijen met vides. Hieraan liggen de woonkeukens. De woonkamers hebben riante balkons met uitzicht op de grote zonnige gemeenschappelijke binnentuin. Op de begane grond zijn een supermarkt, ateliers, de entree naar de verdiepte, halfmechanische parkeergarage en andere buurtvoorzieningen. Er zijn overwegend sociale huurwoningen. Het gebouw heeft een eenvoudige galerijontsluiting en aan beide uiteinden van de galerij is een woning doorgezet tot aan de straat. De woonkamers van deze woningen en de levendige brede galerij met vides leveren een bijdrage aan de vitaliteit van de straat. De metselwerkgevel met baksteenelementen is een hommage aan de nabijgelegen, onvolprezen Amsterdamse Schoolarchitectuur. Tegelijkertijd heeft het project nadrukkelijk zijn eigen, niet-historiserende, signatuur. Het is een robuust gebouw dat, dat van dichtbij, steeds meer verfijning en detail laat zien.

De Zuiderkerkprijs is een kunstwerk dat elk jaar wordt ontworpen door een andere kunstenaar. De Zuiderkerkprijs 2007 is gemaakt door glaskunstenaar Bernard Heesen. 

Bron: Gemeente Amsterdam

Reageer op dit artikel