nieuws

WenR – Website brengt bouwleges in kaart

Geen categorie

De website www.bouwleges.nl maakt het mogelijk om voor iedere gemeente in Nederland het legestarief te berekenen dat in rekening wordt gebracht bij de behandeling van een bouwvergunning.

Calcsoft – een softwareontwikkelaar gespecialiseerd in bouwkosten – heeft deze website ontwikkeld naar aanleiding van de ophef die in de media is ontstaan over dit onderwerp. De website is tot stand gekomen door uitgebreid onderzoek naar alle gemeentelijke bouwleges-tarieven in Nederland. Met een eenvoudige rekenmodule is het legestarief voor de aanvraag van een bouwvergunning in een willekeurige gemeente in Nederland te berekenen. 

De rekenmodellen maken het mogelijk om ingewikkelde legesverordeningen op een eerlijke manier met elkaar te vergelijken. Bouwleges.nl brengt per provincie onderzoeksrapporten uit, waarin per gemeente alle basistarieven voor een schetsplan, een lichte, reguliere en gefaseerde bouwvergunning voor meer dan 50 bouwsommen zijn doorgerekend en met elkaar vergeleken. De landelijke gemiddelden worden ook meegenomen in deze onderzoeken. Het onderzoek vergelijkt gemeenten door gewogen gemiddelden te berekenen voor alle soorten bouwaanvragen en bouwsommen. De provincierapporten worden gedurende het jaar actueel gehouden. Het is ook mogelijk om een rapport voor een specifieke gemeente op te laten stellen. Er wordt dan een

vergelijkend onderzoek gedaan naar 15 gemeenten uit de regio en 15 vergelijkbare gemeenten qua grootte, inwonersaantal of lokale omstandigheden.

www.bouwleges.nl

Reageer op dit artikel