nieuws

Van Egeraat aan de slag in Assen

Geen categorie

Erick van Egeraat wint de internationale competitie voor de nieuwe entrée en uitbreiding van het Drents Museum in Assen.

Van Egeraat aan de slag in Assen

De nieuwe vleugel van het museum omvat ca. 2.000 m2 en zal in 2011 haar deuren openen. De andere vier deelnemers aan de competitie zijn de bureaus ONL [Oosterhuis-Lénárd], Holzer Kobler en Drexler Guinand Jauslin uit Zürich, het Berlijnse bureau Jurgen Mayer H. en het New Yorkse bureau Winka Dubbeldam/Archi-tectonics.

Belangrijk kenmerk van het ontwerp van Van Egeraat is de consequente integratie van museum en stad. In een afgewogen spel tussen gebouw, landschap en water krijgt het museum met de nieuwe expositievleugel een hernieuwde identiteit. Zowel het landschappelijke karakter als het cultuurhistorische beeld van de binnenstad van Assen worden met dit ontwerp in belangrijke mate versterkt.

De verspringende, beplante dakvlakken van de nieuwe expositievleugel verbinden de bestaande tuinen en parken in de stad. De architect creëert zo een voor ieder toegankelijk parklandschap. Dakopeningen laten indirect daglicht toetreden tot de onderliggende expositieruimtes. Deze aaneengeschakelde ruimtes verbinden de nieuwe hoofdingang van het museum, het bestaande museumcomplex en het Assense stadslandschap.

Het bestaande koetshuis wordt de nieuwe hoofdentree van het Drents museum. Eén meter boven maaiveld opgetild, krijgt het koetshuis een transparante glazen sokkel. Hiermee zal op een elegante wijze de functie van het gebouw als hoofdentree herkenbaar worden, terwijl deze de stedelijke structuur en historische gevel van het gebouw onaangetast laat. De glazen plint laat overdag het daglicht tot de kern van het gebouw doordringen. ‘s Avonds transformeert het licht van het Koetshuis het Drents Museum in een baken voor de stad Assen en haar inwoners.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels