nieuws

Utrecht Manifest onderzoekt modernisme anno nu

Geen categorie

Utrecht Manifest is een tweejaarlijks evenement rond architectuur en vormgeving, dat actuele ontwikkelingen op deze terreinen wil belichten en onderzoeken vanuit een maatschappelijk perspectief. Door aansluiting te zoeken bij de podiumkunsten, de literatuur en bestaande instellingen en initiatieven in de regio Utrecht, wil Utrecht Manifest het designdebat sturen in plaats van beschouwen.

Utrecht Manifest onderzoekt modernisme anno nu

Het Centraal Museum en Pastoe bedachten het Utrecht Manifest als logisch vervolg op de expositie ‘NU. Pastoe 90 jaar’, die in 2003 in het Centraal Museum te zien was. Net als deze tentoonstelling wil het evenement zich concentreren op de rol die het modernisme speelt in de actuele kunst en cultuur. Gezien de ambitie van de eerste modernisten om het hun werk niet alleen de kunst, maar de complete samenleving van nieuwe vooruitzichten te voorzien, zal ook Utrecht Manifest zich oriënteren op een breed scala aan onderwerpen. De ideologische component zal daarbij tot de kern van het evenement worden gemaakt.

Het evenement heeft een theoretische, vakinhoudelijke pijler en een gevarieerd tentoonstellingsprogramma voor een breed publiek. Het laatste is samengesteld door Ed Annink van bureau Ontwerpwerk. Een greep uit de exposities: Lusthof, een door Jurgen Bey ontworpen tuin, Living and Working Together, afstudeerprojecten van internationale designopleidingen en Re-Use and Use and Use…, waarvoor kinderen afgedankte producten en materialen nieuw leven hebben ingeblazen in samenwerking met studenten van de docentenopleiding van de HKU. 

In het kader van de theoretische opzet vindt op 28 november in het Dutch Design Center een internationaal symposium plaats over duurzaamheid, met als sprekers onder andere Enzo Mari, Adriaan Beukers van de TU Delft en de Venezolaanse architecten Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner. De vraag is in hoeverre de modernistische erfenis van ontwerpers en architecten als Rietveld nog actualiteitswaarde heeft. Wat is de relevantie van begrippen als engagement en duurzaamheid voor ontwerpers van nu? De invulling van dit theoretische programma ligt bij publicist en designcriticus Gert Staal en universitair docent Hestia Bavelaar. 

Op donderdag 22 november vindt in het Centraal Museum de besloten opening plaats en op zaterdag 24 november gaat het tentoonstellingsprogramma officieel van start. 

Kijk voor meer informatie over de activiteiten op www.utrechtmanifest.nl

Reageer op dit artikel