nieuws

Techniek – Noodzaak corrosiebescherming stalen spouwelementen

Geen categorie

Naar aanleiding van het onderzoek van VROM naar het constructief falen van gevels en glazen overkappingen, is duidelijk geworden dat voor het veilig gebruik van stalen elementen in de spouw, voldoende bescherming tegen corrosie aanwezig moet zijn.

De Sichting Doelmatig Verzinken is blij met de onderzoeksresultaten, die haar opstelling in deze ondersteunen. In de ervaring van de Stichting Doelmatig Verzinken is in het verleden veelvuldig elektrolytisch of continu thermisch verzinkt materiaal met zeer dunne zinklagen (hooguit 20 µm) toegepast. Spouwankers die op deze manier worden beschermd, halen de gevraagde 50 jaar in de spouw niet.

Een voldoende dikke zinklaag zou door discontinu thermisch verzinken (dompelverzinken) mogelijk zijn. Een nog betere bescherming wordt door het toepassen van duplex-systemen (discontinu thermisch verzinkt met organische deklaag) verkregen. 

Sinds 1995 is door de Stichting Doelmatig Verzinken meegewerkt aan het tot stand brengen van goede beoordelingsrichtlijnen voor stalen, constructief relevante producten die in de spouw kunnen worden toegepast. Ten behoeve van de in de bouwvoorschriften gegeven minimale levensduur van deze producten zijn regels voor materiaalkeuze en materiaalbescherming opgesteld. Voor verschillende producten (lateien, metselwerk-ondersteuningen) is een KOMO-keur afgegeven. 

www.sdvonline.nl

Reageer op dit artikel