nieuws

Rotterdamse scholieren verbouwen hun buurt

Geen categorie

De ontwerpwedstrijd ‘Rotterdam Mooier Dan’, uitgeschreven door het Nederlands Architectuurinstituut voor scholieren om hun eigen wijk opnieuw vorm te geven, (NAi), is gestart. Gedurende vijf maanden daagt het NAi middelbare scholen in de Rotterdamse ‘probleemwijken’ uit om een vernieuwend ontwerp voor hun eigen buurt te maken.

Bijvoorbeeld door het buurtplein op te knappen of het lokale sportcomplex te verbouwen, maar ook door een ontwerp voor de nieuwste moskee in te dienen. Met dit initiatief trekt het NAi de wijk in en wil het jongeren stimuleren te discussiëren over de rol van architectuur in relatie tot de maatschappij. 

De prijsvraag trapt af met een aantal informatieve buurtwandelingen. Met een deskundige gids gaan de scholieren op pad en bespreken hun stedelijke omgeving, de problemen en de kansen. Hierna overleggen zij hun eerste ideeën voor een ontwerp met een architect. Onder begeleiding van een architectuurstudent gaan zij aan de slag met hun ontwerp. De leerlingen krijgen een spoedcursus maquette bouwen aangeboden in het Openbaar Maquettedepot van de Van Nelle Ontwerpfabriek. De laatste fase van de prijsvraag is de beoordelingsfase. Het NAi verzamelt alle ontwerpen waarna een vakkundige jury zich over de inzendingen buigt. 

Tijdens de feestelijke finale begin maart 2008 presenteren de leerlingen hun project en wordt het beste ontwerp bekroond met een prijs. Alle ontwerpen worden aan de gemeente Rotterdam aangeboden en via internet bekend gemaakt. 

De ontwerpwedstrijd vindt plaats in het kader van de tentoonstelling ‘Cuypers. Architectuur met een missie’. Cuypers (1827-1921). Aan ‘Rotterdam Mooier Dan!’ doen middelbare scholen mee uit Tarwewijk, Hillesluis, Oud-Charlois en Zuidwijk. De leerlingen die meedoen zijn van verschillende niveaus, van VMBO tot VWO. 

De ontwerpwedstrijd wordt ondersteund door TCN Property Projects, Rotterdam 2007 City of Architecture en Pact op Zuid.

Reageer op dit artikel