nieuws

Oplevering – Het einde in zicht

Geen categorie

In het nieuw opgeleverde complex Spuimarkt aan het Haagse Spui openen steeds meer winkels hun deuren. De nieuwbouw vervangt een oud modehuis op deze locatie.

Oplevering – Het einde in zicht

Peter Wilson ontwierp voor het pand een grote entree, die het publiek naar binnen trekt. Vanaf het straatniveau vertrekken roltrappen en een gewone trap naar de hoger gelegen verdiepingen. 

Op twee plekken geven de parkeergarage en de tramtunnel van het souterrain direct toegang tot een open ruimte, dat ook met trappen vanaf de straat is te bereiken. Hieraan liggen drie supermarkten en een fitnessruimte. De begane grond is gereserveerd voor mode. Aan de nabijgelegen Grote Marktstraat liggen verder kleinere modewinkels. 

De fitnessruimte is een reusachtige en vooral hoge zaal bovenin het complex. Het forse toekomstige zwembad geeft uitzicht op de stad. De rest van de topverdieping is het domein van bioscoopexploitant Pathé. De negen zalen tellende vestiging gaat komend voorjaar open. Hoewel de bioscoop is te bereiken via het grote trappenhuis, krijgt het ook een eigen aparte entree op de hoek met het Spui. 

Volgens Wilson is Spuimarkt een gecompliceerd gebouw dat het volledige kavel beslaat tussen de Grote Marktstraat, de Voldersgracht, de Gedempte Gracht en het Spui. De architect noemde het complex eerder ‘een gebergte in de stad’. Wilson zocht zowel aansluiting bij het stadhuis van Richard Meier als bij de Bijenkorf (Pieter Kramer). Zijn decoratieve gebruik van baksteen verwijst naar de architectuur van de Amsterdamse School. 

Spuimarkt maakt deel uit van het grote stedebouwkundig plan Spuikwartier. De volgende fase is de sloop en de nieuwbouw (2009) van het voormalige Marks & Spencer-gebouw. Voor de nieuwbouw is Bernard Tschumi ingeschakeld. Hij maakte een ontwerp met onder meer een passage die schuin door het blok loopt en uitkomt in de Spuistraat, ter hoogte van de (oude) Passage. 

Bron: AD

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels