nieuws

Oplevering – Havengebouw met röntgenogen

Geen categorie

De door GROUP A ontworpen ‘Relocatable X-Ray-Scanner’ van de Belastingdienst Douane in de havens van Rotterdam is onlangs in gebruik genomen.

Het gebouw biedt plaats aan een containerscan waarmee binnenkomende containers snel en veilig worden gecontroleerd: per uur worden 25 vrachtwagens doorgelicht. De geavanceerde röntgentechnologie, die het bijvoorbeeld mogelijk maakt organische van anorganische stoffen te onderscheiden, is gehuisvest in een gebouw dat deze dynamiek ook aan de buitenkant laat zien. 

Diepe groeven in de toegepast aluzinc panelen benadrukken de lange, slanke vorm van het visueel krachtige gebouw. De door de panelen verkregen licht en schaduw-effecten accentueren de beweging van het dak, dat door kleur en materiaalkeuze duidelijk is afgezet tegen de donker geverfde, 55 cm dikke betonnen wanden. 

De onderdelen zijn grotendeels geprefabriceerd, waardoor de bouwtijd kort bleef en het gebouw, zoals vereist, gemakkelijk verplaatsbaar is. 

Reageer op dit artikel