nieuws

Nominaties Architectuurprijs GEVELtotaal

Geen categorie

De inzenders voor de Architectuurprijs hadden het thema ‘De gevel leeft!’ vooral in letterlijke en decoratieve zin geïnterpreteerd. De multifunctionaliteit van de gevel, waarop ook werd gezinspeeld bij het uitschrijven van de prijsvraag, kwam bij de inzendingen slechts in beperkte mate tot uiting. Toch was de jury verrast door de hoge kwaliteit van met name de detaillering en uitwerking van de gevels en heeft zij gemeend vijf projecten te kunnen nomineren. In alfabetische volgorde van de architecten(bureaus) zijn dat:

Nominaties Architectuurprijs GEVELtotaal

Martijn de Geus en Phillip Mannaert, Delft. Blackbox Paviljoen Stylos, Delft — Het Stylos paviljoen is een vijfjaarlijks terugkerend project, waarbij een onderkomen voor de bouwkunde studievereniging DSBG Stylos van de TU Delft gerealiseerd wordt. Het werken met ‘levend’ materiaal is een interessante combinatie van tijdelijkheid en ecologie, dat als voorbeeld kan dienen voor de slinkende ruimte voor groen in steden.

Marc Koehler Architects, Amsterdam. Woonhuis IJburg, Amsterdam — Huis IJburg is ontworpen als een compact volume dat zich op de eerste verdieping naar twee hoeken opent met een continue band van glas. Door bakstenen gedraaid te laten uitsteken zijn sculpturale gebouwhoeken gemaakt. Door de sterke textuur van het metselwerk ontstaat een perfecte ondergrond voor klimplanten om tegen de gevel op te groeien

Mei architecten en stedenbouwers, Rotterdam. Schiecentrale, Rotterdam — De voormalige elektriciteitsfabriek en de vele grote schepen die hier vroeger lagen aangemeerd, zijn de reden geweest om dit gebouw in schaal en beeld groot en kloek uit te voeren. Het gevelmateriaal is geïnspireerd op putdeksels en mag roesten. Door een slim verholen gotensysteem komt er geen aflopend roestwater op de ramen of op de straat.

MVRDV, Rotterdam. Parkrand gebouw, Amsterdam — Het Parkrand Gebouw bestaat uit vijf torens die aan de onder- en bovenkant met elkaar zijn verbonden. De associatie privaat en openbaar wordt versterkt door de materialisatie van de gevels: aan de straat en parkzijde zijn de gevels bekleed met donkere prefab betonnen elementen. De gevels van de binnenruimtes zijn opgetrokken in een wit geglazuurde baksteen.

SPONGE ARCHITECTS & Rupali Gupta i.s.m. IOU ARCHITECTURE. — Ronald McDonald VU kinderstad, Amsterdam
De VU-kinderstad komt vooruit de BNA Jonge Architectenprijsvraag van 2003 en staat op het dak van de Oostvleugel van het VU Medisch Centrum. De nieuwbouw is een ‘sierraad’ uit glas en titanium, gemaakt met speciale titanium tegels van 15×15 cm. De gevel is een spel tussen lucht, omgeving en gebouw.

Bron: Geveltotaal

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels