nieuws

Architectuur met heilzame invloed

Geen categorie

De architectuur van een gebouw kan van belangrijke invloed zijn op het behandelproces van astmapatiënten. Het ontwerp voor een astmakliniek en zorghotel in Rotterdam van Stefan Kolen, junior architect bij DHV, waarmee hij succesvol afstudeerde aan de TU Eindhoven, is hier een voorbeeld van.

Architectuur met heilzame invloed

Door onder andere de onconventionele inzet van liften en trappen wordt de architectuur onderdeel van de behandelmethode. Het project van Kolen wordt beloond: onlangs won hij in Tokyo de GUPHA student competition (Global University Programs in Healthcare Architecture).

Kolen ontwierp onder begeleiding van prof. Ir. Bas Molenaar in het afstudeeratelier ‘Healing Environment / AIR’ van de TU Eindhoven het project ‘Dutch Mountain’, waarbij gezonde berglucht wordt teruggebracht naar hartje Rotterdam. Het expressieve volume van de astmakliniek telt meerdere lagen. Iedere laag heeft een specifiek thema (behandeling, sport, ontspanning). De thema’s in het gebouw zijn met één lift bereikbaar, die alleen bij dat thema stopt. De thema’s zijn onderling gekoppeld met behulp van een spiraal, die bestaat uit trappen en hellingbanen. Deze geeft vorm aan een gedifferentieerd netwerk van ruimtes.

Eerder dit jaar ontving Kolen de tweede prijs in de Student Health Design Awards competitie in Londen. Dit betrof een initiatief van de stichting Architects for Health, verbonden aan het Royal Institute of British Architects.

Reageer op dit artikel