nieuws

WenR – De strijd tegen verrommeling

Geen categorie

Steeds meer gemeenten verbreden hun welstandscommissie tot een commissie ruimtelijke kwaliteit. Zo’n brede commissie kijkt naar méér dan alleen de bebouwing: het is een wapen in de strijd tegen verrommeling. In het vakblad Oog voor Welstand wordt ruime aandacht besteed aan deze ontwikkeling.

De Apeldoornse Commissie Ruimtelijke Kwaliteit wordt van a tot z bij elke ruimtelijke ingreep betrokken, vanaf de opstelling van een bestemmingsplan tot en met het verlenen van de bouwvergunningen. In dergelijke commissies zitten niet alleen architecten, maar ook burgerleden, cultuurhistorici en (oud-)bestuurders. Het Apeldoornse voorbeeld is bijvoorbeeld door wethouder Jules Iding (SP) uit Oss nagevolgd.

Dergelijke brede commissies lijken een adequate reactie te zijn op de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening, die in de loop van 2008 van kracht wordt. Volgens Paul van der Wielen, medewerker van het Landbouw Economisch Instituut, kunnen dergelijke commissies de ruimtelijke kwaliteit bewaken, nu gemeenten meer bevoegdheden krijgen, en de provincies minder.

Bron: Federatie Welstand

Reageer op dit artikel