nieuws

Strijd om mooiste ontwerp Vogelbuurt

Geen categorie

Een villa, een expressief gebouw, een transparant complex of een heel gewoon gebouw waar zorgeloos wonen en flexibiliteit voor opstaan. Of toch maar het gezellige ontwerp “met het gezicht naar het water gericht”? Inwoners van de Vogelbuurt in Baarn krijgen de kans om mee te beslissen over de uitstraling van een nieuw woonzorgcentrum aan de Oosterstraat en Snipstraat.

Eemland Wonen zal het centrum, dat vooralsnog het Parkgebouw wordt genoemd, gaan bouwen. De Baarnse corporatie heeft een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp ervan. 

Het Parkgebouw bevat woningen en zorgvoorzieningen voor hulpbehoevenden en ouderen, maar moet ook een buurtfunctie vervullen. Buurtbewoners kunnen een voorkeursstem uitbrengen op vijf ontwerpen van vijf verschillende architecten.

De deelnemende architecten zijn: 

Architectenbureau Abken. Het ontwerp bestaat uit een expressief gebouw. Hoofdthema is de stedebouwkundige vorm die aansluit op de verschillende randen van de locatie; een bouwvolume dat oploopt in hoogte naar de hoek.

Pattynama Ahaus Architectuur maakte een ontwerp waarin het Parkgebouw qua hoogte aansluit bij de bestaande bebouwing. Een dynamische vorm met het gezicht naar de nabij gelegen waterpartij.

HM Architecten. Dit bureau wil een grote villa voor de Vogelbuurt realiseren. Het ontwerp is geïnspireerd op de Baarnse villa’s, het landhuis en de kloostertuin met zuilengalerij.

Kokon architectuur & stedebouw ontwierp een U-vormig complex bestaande uit drie bouwdelen van verschillende hoogte, die rond een groen binnenhof liggen. 

Nieuw Nederland Architecten heeft zich bij het ontwerp voor het Parkgebouw tot doel gesteld om een wooncomplex te realiseren in een zorgbiedende omgeving. Het centrum is zo opgezet, dat het volledig geschikt is voor ouderen met een zorgbehoefte. 

De voorkeurstemmen moeten voor 8 november binnen zijn bij de wooncorporatie. 

Bron: de Gooi- en Eemlander

Reageer op dit artikel