nieuws

Stedelijk Museum Den Bosch moet verhuizen

Geen categorie

Het Stedelijk Museum (SM’s) aan de Magistratenlaan in Den Bosch moet op 1 januari 2009 plaats maken voor nieuwbouw. Het is voor gemeente en museumdirectie onduidelijk waar SM’s daarna onderdak moet vinden.

Yvonne Joris, directeur van SM’s, wil de mogelijkheden voor een prefab-gebouw op De Parade laten onderzoeken. “Omdat er in de stad geen enkel geschikt gebouw is.”

Joris hoopt met hulp van de gemeente binnen twee weken een andere plek te vinden. De gedwongen verhuizing heeft volgens haar grote financiële gevolgen. De exploitatie van het huidige gebouw was begroot op vijf jaar, maar moet na amper twee jaar al worden verlaten. 

Een ander adres zal ook consequenties hebben voor de aard van tentoonstellingen en bezoekersaantallen. Joris: “In het huidige gebouw zijn de ruimtes 9 meter hoog zodat je grote sculpturen kunt exposeren. Het is afwachten wat we straks kunnen laten zien. En dan is het nog de vraag of het publiek ons weet te vinden. Ze worden voortdurend de hele stad doorverwezen. 

SM’s zit momenteel in de voormalige Interpharmfabriek in het Paleiskwartier. Maar ontwikkelingsmaatschappij Het Paleiskwartier heeft het huurcontract met het SM’s per 1 januari 2009 opgezegd om op deze plek een megabioscoop, hotel en kantoor- en appartementencomplex te bouwen. 

Het wordt voor SM’s de vierde verhuizing sinds 1991. De naoorlogse kunstcollectie van SM’s moet vanaf 2012 vast onderdak krijgen in het zogeheten Museumkwartier, nabij het Noordbrabants Museum. 

Reageer op dit artikel