nieuws

Startproblemen als inspiratiebron

Geen categorie

In de Leuvetoren in Rotterdam is vanaf 30 oktober een nieuwe stichting voor jonge architecten te raadplegen.

Startproblemen als inspiratiebron

Bureau Bouwkunde uit Rotterdam liet zich inspireren door de problemen waarmee jonge architecten kampen om een volwaardige plaats te verwerven als zelfstandig architect. In deze tijd trachten opdrachtgevers zo veel mogelijk zekerheden te verwerven voordat zij een ontwerptraject starten. Hierdoor wordt het voor jonge architecten steeds moeilijker om opdrachten te verkrijgen. Dit resulteerde in VLOER12, stichting jonge architecten Rotterdam. 

De stichting geeft op verschillende manieren invulling aan deze ambitie. Als startpunt heeft Bureau Bouwkunde Rotterdam vier kantoorunits met gemeenschappelijke vergaderruimte beschikbaar gesteld. Deze kantoren zijn in gebruik genomen door jonge ontwerppraktijken en kunnen maximaal voor twee jaar worden gehuurd waarna er plaats is voor de volgende generatie jonge architecten. 

De bureaus die in de Leuvetoren in Rotterdam hun intrek genomen en die aan de wieg van het initiatief hebben gestaan zijn: 

Moederscheim-Moonen
eklund_terbeek
Cityfoerster
SHIFT Architecture
PZPS Architectuur

De ambitie is om in 2008 dit concept eveneens in de vestiging van Bureau Bouwkunde in Amsterdam te realiseren. Op dinsdag 30 oktober is op de 12e verdieping de officiële opening in de Leuvetoren te Rotterdam, en wordt verricht door de rijksbouwmeester Mels Crouwel.

Reageer op dit artikel