nieuws

Project – Opdracht stationsplein in Utrecht voor Kraaijvanger • Urbis

Geen categorie

Rob Ligtvoet van Kraaijvanger • Urbis gaat in opdracht van de Gemeente Utrecht een nieuw stationsplein ontwerpen, dat aansluit op de westzijde van het nieuwe Centraal Station en het Stadskantoor van Utrecht. Dit laatste project wordt op dit moment ontworpen door Dirk Jan Postel (ook Kraaijvanger • Urbis). Onder het plein bevindt zich een fietsenstalling, die de grootste in Nederland moet worden.

Project – Opdracht stationsplein in Utrecht voor Kraaijvanger • Urbis

De opgave voor de fietsenstalling is complex: zij moet onderdak bieden aan vijfduizend fietsen. Het gebied is beperkt, aan één zijde wordt het begrensd door het tracé van de nieuwe HOV-baan (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) en aan de andere zijde door het Beatrix Theater. De voorzijde sluit aan op het Jaarbeursplein, wat ongeveer 8 meter lager ligt dan het station en stadskantoor. Door middel van een trap over de gehele breedte wordt dit hoogteverschil overbrugd. De trap kan ook dienst doen als tribune bij manifestaties op het Jaarbeursplein.

Een duidelijke route, die rond twee vides cirkelt, moet zorgen voor overzicht en veiligheid. Bij één vide wordt de route gevormd door hellingbanen, die de verschillende niveaus verbindt. Daglicht komt binnen door uitsparingen in de bovenliggende trap en het plein. Het ontwerp van het plein is bewust simpel gehouden als tegenwicht voor de omliggende grootschalige projecten.

De oplevering verloopt gefaseerd van 2009 tot 2013.

Reageer op dit artikel