nieuws

Project – Gemeente Drechterland kiest voor De Zwarte Hond

Geen categorie

De gemeente Drechterland heeft haar voorkeur uitgesproken voor het ontwerp van De Zwarte Hond. De opdracht omvat een stedebouwkundige visie voor het centrumgebied van Hoogkaspel met als programma een gemeentehuis, winkels, horeca, parkeervoorzieningen en inrichting van de openbare ruimte. Het ontwerpbureau liet bij de uitverkiezing Claus & Kaan Architecten en Soeters Van Eldonk achter zich.

Project – Gemeente Drechterland kiest voor De Zwarte Hond

De kern van de opdracht was het maken van een voor de bewoners en bezoekers aantrekkelijke functionele openbare ruimte in het centrum van Hoogkarspel, waar bovendien een stimulans vanuit moet gaan voor particuliere ontwikkelingen. 

De inrichting, het parkeren, winkels, woningen en een nieuw gemeentehuis zijn door De Zwarte Hond ondergebracht in een integraal ruimtelijk idee. De oorspronkelijke kenmerkende lintstructuur is de onderlegger voor het plan, dat bestaat uit vier plekken. 

– Een woonstraat met zowel nieuwe als bestaande woningen; 

– het winkelplein als centrale parkeerplaats, met daaromheen de entrees van de winkels; 

– het Kerk- of Stadhuisplein wat alleen toegankelijk is voor voetgangers. De entrees van het nieuwe gemeentehuis, de kerk en de woongebouwen komen hierop uit;

– het Waterplantsoen, waardoor de bestaande waterlopen en de begraafplaats onderdeel worden van het lint. 

Het nieuwe gemeentehuis krijgt hierin een prominente plek. Het is ontworpen als een aangesneden en uitgehold bakstenen object met grote glasstroken. Het vele glas zorgt voor een weids uitzicht en voor maximale openheid. 

De plannen worden in de komende maanden nader uitgewerkt. De intentie is om volgend najaar te starten met de bouw van het gemeentehuis. De overige onderdelen van het plan zullen daarna volgen.

www.dezwartehond.nl

Reageer op dit artikel