nieuws

Plasterk maakt honderd nieuwe monumenten bekend

Geen categorie

Minister Ronald Plasterk (OCW) maakt vanmiddag een lijst bekend van honderd nieuwe monumenten, die stammen uit de ‘Wederopbouwperiode’ van 1940 tot en met 1958. Bekende gebouwen op de lijst zijn onder meer het provinciehuis in Arnhem (ir. J.J.M. Vegter), Hoogovens IJmuiden (Dudok), het NS-station in Zutphen (H.G.J.Schelling), Het Groothandelsgebouw in Rotterdam (Maaskant en Van Tijen) en de radiotelescoop in Dwingeloo, opgericht door J.H. Oort

Plasterk maakt honderd nieuwe monumenten bekend

De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) noemt het logisch dat in de voordracht veel monumenten uit het door oorlogsgeweld getroffen Rotterdam staan. Verder staan er veel kerken op, “want die werden destijds met voorrang gebouwd om het culturele en sociale leven te herstellen en de geestelijke veerkracht te tonen”. Een van die gebouwen is De Opstandingskerk, beter bekend als ‘De Kolenkit’ in Amsterdam-West. (Duintjer). Op de lijst staan niet alleen gebouwen maar ook bijvoorbeeld het beeld ‘De Verwoeste stad’ van Ossip Zadkine in Rotterdam en het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam (J.J.P. Oud). De Tweede Kamer gaat de lijst met monumenten van de RACM nog wel controleren. Daarvan hangt af of de monumenten straks ook echt “officieel beschermd” zijn. “De wederopbouwperiode was een tijd van hard werken, inventief ontwerpen en een sterke centrale sturing. Het was een tijd van ongekende schaarste en tegelijkertijd van optimisme”, aldus de Rijksdienst. Ondanks die materiaalschaarste mogen de resultaten er volgens de RACM zijn. 

“Goede vormgeving die innovatief en veelzijdig was met nieuwe bouwtypen, constructies en materialen. Vijftig jaar later vraagt de nieuwbouw van toen om herwaardering en selectieve bescherming. Want door gebrek aan kennis en waardering dreigen monumenten in de wederopbouwwijken voorgoed te verdwijnen of onherstelbaar te worden verminkt.” Niet iedereen is onder de indruk van de lijst met nieuwe monumenten. Directeur Karel Loeff van de Bond Heemschut noemt het aantal van honderd ‘volstrekt onvoldoende’. “Veel waardevols wordt nu al gesloopt. Kijk naar de grootscheepse afbraak van kerkgebouwen en naoorlogse woonwijken. Sommige objecten zijn regelrecht monumentwaardig.” De Bond komt met een eigen lijst van waardevolle gebouwen uit de wederopbouwperiode. 

Bron: ANP

 

Reageer op dit artikel