nieuws

Op ontdekkingsreis door Eindhoven

Geen categorie

Verscheidenheid kenmerkt de Dutch Design Week in Eindhoven. Van productontwerp tot mode, van ‘designer toys’ tot ‘concept cars’, van intrigerende prototypes tot reeds in productie genomen meubilair: in Eindhoven is nog tot en met 28 oktober Nederlands ontwerp in de breedste zin van het woord te zien.

Op ontdekkingsreis door Eindhoven

Voor de zesde keer vormt Eindhoven het centrale designknooppunt van Nederland. Op meer dan veertig grote en kleinere locaties verspreid door de stad komen vrijwel alle designdisciplines aan bod. Naast commerciële presentaties van designacademies, grote merken, gevestigde bureaus en bekende ontwerpers is er veel aandacht voor opkomend talent en pas afgestudeerden. 

Zo zijn in De Witte Dame de Graduation Galleries te bezoeken, met afstudeerprojecten van de Design Academy. Het getoonde werk, duidelijk gepresenteerd en af en toe toegelicht door de ontwerpers zelf, oogst zowel verbazing als bewondering bij de drommen bezoekers en bevestigt de goede reputatie van deze ontwerpopleiding. 

Chaotischer gaat het er aan toe in de hallen van het voormalige Philips-complex Strijp-S. Hier zijn bijvoorbeeld prototypes van jonge ontwerpers als Lady Penelope en Ontwerplabel Vij5 te zien, afgewisseld met presentaties van ontwerpopleidingen, stylingbureaus, musea en galeries. Een hal is gewijd aan de inzendingen voor de Nederlandse Designprijzen, met de bij kinderen zeer populaire Tripod-glijbaan van Richard Hutten als middelpunt. Ook gerenommeerde merken als Artifort en InterfaceFLOR zijn in Strijp-S vertegenwoordigd. Artifort baart opzien met de nieuwe Globus, een flexibele en mobiele werkplek ontworpen door Michiel van der Kley, waarvan werktafel, stoel en opbergruimte in een bol zijn geïntegreerd. De gigantische fabriekshallen bieden voldoende plek aan de ‘concept cars’ die onderdeel zijn van de Design On Wheels-show, een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen in de auto-industrie. 

Voor rust kan je naar het Designhuis, een podium en ontmoetingsplaats op het gebied van design en innovatie, dat deze week voor het eerst is geopend. In het bijzondere pand van kalksteen en teakhout uit de jaren zestig, tegenover het stadhuis, vinden exposities, workshops, seminars en evenementen plaats. Daar zijn nu de exposities ‘Bold’ met werk van Studio Job (tot en met 16 december) en ‘Top End Low End’ met werk van de Yksi-ontwerpers (tot 11 januari 2008) bekijken. Yksi richtte ook de designwinkel in, waar producten meteen kunnen worden uitgeprobeerd en kleding kan worden gepast.

Naast bovengenoemde evenementen is er nog veel meer te ontdekken in Eindhoven deze week, wat het overzichtelijke programmaboekje en de routekaart duidelijk maken. De Dutch Design Week bewijst weer eens de status van Eindhoven als designhoofdstad van Nederland.

www.dutchdesignweek.nl 

Reageer op dit artikel