nieuws

Officiële opening Kraton 230 in de Schiecentrale

Geen categorie

Gisteren werd in Rotterdam het gebouw ‘Kraton 230’ in de Schiecentrale in Rotterdam (Lloydkwartier) geopend. Robert Winkel (Mei Architecten) maakte het ontwerp voor dit bijzondere ‘gietijzeren’ pand.

De Schiecentrale, die als voormalige elektriciteitscentrale Rotterdam jarenlang van stroom voorzag, werd ruim 10 jaar geleden ontmanteld en opnieuw opgebouwd en uitgebreid als huisvesting voor de creatieve industrie in Rotterdam. In  eerdere fasen openden “Lloydstraat 5” met de Schiecentrales, 25KV, Fase 3 en Hotel/Grand Café STROOM de deuren. 

KRATON 230 is het eerste nieuwbouwpand binnen het Schiecentrale-complex. 

Inmiddels hebben onder andere RTV Rijnmond, ARA en het SAE Institute er hun intrek genomen. 

In het gebouwcomplex van RTVR zijn de studio’s belangrijke ruimtes. Hier worden alle radio en tv- producties gemaakt en verzonden. De omvang van de voormalige elektriciteitsfabriek herinnert aan de vele grote schepen die vroeger aan lagen aangemeerd aan de nabij geleden kade. De gesloten gevels zijn uitgevoerd in gietijzeren panelen die zijn voorzien van een speciaal patroon, ontworpen door Studio Job. Het patroon refereert met zijn ‘vuile’ uiterlijk aan de voormalige staalindustrie en aan de voormalige putdeksels in het district. De gevelbeplating, nu nog oranje, verkleurt naar donkerbruin. Passanten en bezoekers moeten zo de indruk krijgen dat het een gerenoveerd of hergebruikt gebouw is. In totaal bevat het gebouw circa 10.000 vierkante meter kantoor en studio’s. Vanaf de straat zijn de studio’s als volume zichtbaar door een glazen gordijngevel. 

In 2008 zal de laatste fase van de Schiecentrale gereed zijn.

Zie voor een uitgebreid artikel van dit project het novembernummer (verschijnt op 14 november) van de Architect. 

 

 

Reageer op dit artikel