nieuws

Nieuw Jan Cunen: 11 miljoen

Geen categorie

Een nieuw museum Jan Cunen in Oss gaat ongeveer elf miljoen kosten. Er is echter ook een goedkoper alternatief. De verschillende opties worden op 1 november tijdens een zogenoemde podiumbijeenkomst aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Voor dat bedrag wordt onder het sheddakencomplex aan de Oostwal een prachtig onderkomen voor het museum gebouwd, met expositieruimte onder en boven de grond, met voldoende ruimte om aan alle educatieve doelstellingen te voldoen, met zelfs plek voor een café en een terras. Verhuizing van het museum vanuit de huidige villa naar een nieuw gebouw onder de monumentale sheddaken kan ook gerealiseerd worden voor ongeveer acht miljoen euro, drie miljoen minder dus. In dat geval krijgt het museum een andere plek op basis van het bestaande beleid. Het expositieoppervlak blijft dan gelijk aan het huidige in villa Constance. Weliswaar is de nieuwe ruimte efficiënter in te richten dan de villa, maar Jan Cunen zou in dat scenario niet kunnen doorgroeien. 

De twee opties, van elf en acht miljoen euro, komen voort uit een onderzoek, een zogeheten quick scan, die gemaakt is door Berns MuseumManagement in Arnhem en architectenbureau Hendriks uit Heesch. In hun rapport presenteren zij een derde mogelijkheid: handhaving van het museum in villa Constance, waarbij de villa voor ongeveer vijf miljoen euro wordt opgeknapt en uitgebreid. Een aantal knelpunten, zoals te weinig expositieruimte, het ontbreken van een depot, de entree en de klimaatbeheersing, kunnen dan worden aangepakt. Dat kan echter alleen door in het park achter de villa uit te breiden. De verschillende opties worden op 1 november tijdens een zogenoemde podiumbijeenkomst aan de raad gepresenteerd. 

Bron: Brabants Dagblad

Reageer op dit artikel