nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Cees Dam

Geen categorie

Afgelopen zondag heeft architect Cees Dam, tijdens een bijzonder feest voor zijn 75ste verjaardag, een koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, ontvangen. Peter Jägers, directeur generaal van de Rijksgebouwendienst overhandigde de onderscheiding.

Cees Dam ontving de onderscheiding op grond van zijn bijzondere verdiensten en vooral zijn inzet voor de architectuur en cultuur als onderdeel van een duurzame samenleving en evenals voor zijn inzet om kennisoverdracht te bevorderen. 

Peter Jägers roemde Cees Dam tijdens zijn verjaardagsfeest voor zijn toewijding aan zijn vak en de wijze waarop Cees Dam principieel leeft voor de vervulling van zijn taak en missie als architect. “Hij heeft zich gedurende zijn gehele loopbaan een lange ononderbroken periode op voorbeeldige wijze ingezet voor de architectuur en ons culturele erfgoed. Zijn leeftijd lijkt daarbij geen vat op hem te hebben. Met een tomeloze inzet en een interessante portefeuille van gebouwen levert hij nog steeds een belangrijke bijdrage aan de architectuur van Nederland. Zo heeft zijn bureau, dat hij samen met zoon Diederik runt, nu het hoogste gebouw van Rotterdam in voorbereiding. Zijn initiatieven en prestaties zijn van dusdanige betekenis dat gesproken mag worden van bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving”. 

Sommige ontwerpen van Cees Dam zijn gezichtsbepalend voor de inrichting van Nederland. Voorbeelden zijn de Stopera, het Singelgrachtgebouw, en het gebouw van de Optiebeurs in Amsterdam; het Stadhuis van Almere, en het abdijcomplex voor de Staten van Zeeland in Middelburg. Minder bekend is zijn inzet voor architectuurbeleid van Nederland. Cees Dam was als eerste betrokken bij de totstandkoming van instellingen als het Stimuleringfonds voor Architectuur. En als lid van de Raad voor Cultuur (toen Raad voor de Kunst) was hij een groot pleitbezorger voor de architectuur. Daarnaast leverde hij een belangrijke bijdrage aan het publieke debat over de inrichting van ons land. In 1995 werd hijdecaan van de faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Hij begeleidde veel studenten die bezig waren met de laatste fase van hun studie.

Reageer op dit artikel