nieuws

Kisho Kurokawa overleden

Geen categorie

Afgelopen vrijdag is op 73-jarige leeftijd de Japanse architect Kisho Kurokawa overleden. Zijn grootste bekendheid in Nederland geniet hij door de uitbreiding van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Kurokawa was een voorvechter van het metabolisme, een Japanse architectuurstroming die opkwam in de jaren vijftig en zestig en die Westerse invloeden in de Oosterse architectuur probeerde te verwerken. Kurokawa’s bekendste ontwerp uit die periode is de Nakagin toren in Tokio, die geheel bestaat uit appartementen in de vorm van capsules. De toren lijkt daarmee op een opeenstapeling van reusachtige wasmachines. 

Voorbeelden van de ongeveer honderd projecten die de architect wereldwijd in de afgelopen veertig jaar heeft gerealiseerd zijn de Pacific-toren uit 1992 in de Parijse wijk La Défense, het voetbalstadion in Oita (Japan) uit 2002 en het meermaals onderscheiden vliegveld van Kuala Lumpur uit 1998. Daarnaast ontwierp hij tal van musea waarvan de bekendste het Nationale Kunstcentrum in Tokio is.

Dit jaar streed de architect tevergeefs om een zetel in het Japanse parlement.

Reageer op dit artikel