nieuws

Groen licht voor verdubbeling inwonertal Almere

Geen categorie

Almere groeit door naar 350 duizend inwoners in 2030. De gemeenteraad van Almere heeft unaniem het groene licht gegeven voor de voorbereidingen voor de bouw van zestigduizend woningen en het creëren van honderdduizend nieuwe arbeidsplaatsen. Vorige week zetten Almere en het Rijk hun handtekening onder de overeenkomst voor de start van deze voorbereiding. Momenteel is Almere in grootte de zevende stad van Nederland met bijna 183 duizend inwoners.

De gemeenteraad had eerder aangegeven dat Almere niet mag doorgroeien als de verkeerssituatie rond de stad niet flink wordt verbeterd. Het kabinet presenteerde twee weken geleden een groot plan om het wegennet op de corridor Schiphol-Amsterdam-Almere uit te breiden. Met de verbetering van het openbaar vervoer kost de operatie zo’n drieënhalf miljard euro.

Zo wordt de A6 verdubbeld en komen er gescheiden rijbanen voor doorgaand en plaatselijk verkeer. Naar verwachting wordt het spoor tussen Almere en Amsterdam verdubbeld. Op korte termijn komt er een plan om de treindienst tussen Schiphol en Almere te verbeteren.

Wethouder van Almere Adri Duivesteijn (PvdA) is erg blij met de beslissing van de raad en denkt in 2009 definitieve afspraken met het Rijk te kunnen maken over de zogenoemde schaalsprong. “De periode van schaken en stratego met de rijksoverheid is voorbij. We kunnen nu gaan nadenken over de verdere toekomst van de stad.”

Het Rijk en Almere willen duurzaamheid en ecologie als leidende principes in de stedelijke ontwikkeling hanteren. De ambitie is een nieuwe standaard te zetten voor de toepassing van duurzaamheidprincipes bij gebiedsontwikkeling. De Amerikaanse stedenbouwer William McDonough wordt hiervoor ingeschakeld.

Bron: www.trouw.nl

Reageer op dit artikel