nieuws

FARO lanceert architectuursmaaktest

Geen categorie

Is er een verschil in wat architecten mooie architectuur vinden en wat leken mooi vinden? Vaak wel, blijkt. Is er ook architectuur waar leken en architecten het roerend over eens zijn? Zijn hier lessen uit te trekken? FARO architecten denkt van wel. Om hier meer gefundeerd over te kunnen praten heeft het bureau de Smaaktest Nederlandse Woningbouw ontwikkeld.

De deelnemer kan zijn gevoel bij de getoonde beelden vertalen in een cijfer van 1 tot 10. De test gaat over stijl en schoonheid. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hij niet in een appartement wil wonen, maar het toch positief waardeert als bijdrage aan een aantrekkelijk stadsbeeld. Hij kan ook de bomen in de straat nu nog te klein vinden, maar toch waardering voor een project hebben. Het belangrijkste is dat hij stemt op basis van wat hij architectonische kwaliteit vindt.

Aan het einde van het invullen van de test kan de deelnemer zijn persoonlijke top vijf vergelijken met de gemiddelde smaak van drie groepen: 1. architecten/ontwerpers, 2. leken en 3. bouwprofessionals (ontwikkelaars, aannemers, makelaars, woningcorporaties, enz.) Wanneer voldoende mensen de test hebben ingevuld zullen de resultaten geanalyseerd worden. Aan de hand van de conclusies wil FARO architecten de discussie aanzwengelen over mooi en lelijk in de architectuur.

bron: FARO Architecten

www.architectuursmaaktest.nl
www.faro-architecten.nl

Reageer op dit artikel