nieuws

Verkiezingen Groninger Forum

Geen categorie

Vanaf vandaag kunnen Groningers kiezen welk ontwerp voor het Groninger Forum verder mag worden uitgewerkt. Zeven architecten maakten een plan voor het Forum, dat onderdak zal bieden aan de Openbare Bibliotheek, de historische collectie van het Groninger Museum, een deel van de Groninger Archieven en filmhuis Images.

Verkiezingen Groninger Forum

Erick van Egeraat associated architects omschrijft zijn ontwerp als ‘een gebeeldhouwde rots, rustig en massief’. Het steunt op vijf punten en zweeft als het ware een verdieping boven de grond. De buitenkant is gemaakt van doorschijnend natuursteen, dat in het donker oplicht, waardoor het gebouw een verlicht baken is in het hart van de stad. 

In het plan van Wiel Arets Architects (WAA) zijn de voornaamste kenmerken compactheid, openbare ruimtes op verschillende niveaus en de materiaalkeuze van het gebouw. Het Forum wordt in het ontwerp van WAA in tweëen gesplitst ter hoogte van de daken van de omliggende bebouwing. Op dat verhoogde niveau ontstaat een nieuwe publieke ruimte, waar de toegangen van zowel commerciële als culturele activiteiten samenkomen.

Foreign Office Architects (FOA) heeft het Forum bedacht als een container, een silo voor informatie, die uiteenlopende programma’s kan huisvesten en stevige herinrichtingen aan kan.

Interactie en flexibiliteit staan centraal in de opvatting van UN Studio. In de interactie tussen gebouw en stad speelt de voorgevel een belangrijke rol. Deze is door de architecten opgevat als een interactief, driedimensionaal mediascherm. Vanaf de straat wordt men al geïnformeerd over wat zich in het gebouw afspeelt.

Zaha Hadid Architects (ZHA) tilt het Groninger Forum boven de bestaande daken uit. Zo vormt het gebouw een nieuw element in de skyline van Groningen. Haar ontwerp staat op kolommen en creeërt zo een langwerpig plein onder het gebouw.

NL Architects bedacht een groot atrium en nam als uitgangspunt de manier waarop het gebouw in de stad staat. Het atrium vult de centrale ‘leegte’ in het gebouw, die alle functies met elkaar verbindt. Het gebouw loopt taps toe en heeft afgeschuinde vlakken, waardoor de omliggende bebouwing meer licht krijgt en de entrées worden geaccentueerd. 

Neutelings-Riedijk Architecten (NRA) voert de gevels uit in gebogen vorm. Dit brengt licht en lucht in de nauwe straten rondom het gebouw. Het gebouw heeft een schip en een toren. In het schip (Het Voorhuis) bevinden zich de expositieruimtes. De toren (het Achterhuis) is een stapeling van filmzalen, collegezalen en cursusruimtes. De voet van het gebouw is transparant gemaakt om het stadsleven het gebouw in te trekken. De buitenkant is opgebouwd uit open keramische elementen.

Op grotemarkt.groningen.nl kunnen bezoekers tot 1 februari (tot 12 uur) een top 3 van hun favoriete ontwerpen samenstellen. De inwoners van Groningen hebben hiervoor een speciale code ontvangen. Niet-Groningers kunnen deze aanvragen op de site. In de Martini-toren is een tentoonstelling aan de ontwerpen gewijd. 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels