nieuws

Unieke scholen

Geen categorie

Mijn school is uniek, omdat… is het thema van de Scholenbouwprijs 2006, een jaarlijks initiatief van het ministerie van OCenW.

Unieke scholen

De winnaar in de categorie voortgezet onderwijs is het Metzo College in Doetinchem door EEA architects. De jury is onder de indruk van de rol en visie van de opdrachtgever op het gebouw. De wijze waarop het gebouw in het landschap is vormgegeven en daarmee de omgeving betrekt in de architectuur vindt de jury gedurfd en fraai uitgewerkt. Het ontwerp is beeldend en absoluut indrukwekkend in zijn uitwerking van het onderwijsproces. De opdrachtgever optimaliseerde de onderwijsruimten door theorie en praktijk maximaal te integreren en de verkeersruimte onderdeel te maken van het primaire proces. 

In de categorie primair onderwijs won de PC basisschool Prinsehaghe in Den Haag van Geurst en Schulze architecten. De jury vindt de school een goed voorbeeld van een gebouw dat actief bijdraagt aan een herontwikkeld binnenstedelijk gebied. Het is geen spectaculair of vernieuwend gebouw; maar wel het resultaat van een goede en gedegen uitwerking van een helder concept, met een duidelijke onderwijskundige boodschap en een opdrachtgever die weet wat hij wil. Het ontwerp kenmerkt zich door een klassieke eenvoud, met een goed gevoel voor materiaalgebruik, waardoor de gevel onderscheidend werkt, mooi en robuust is. Opvallend zijn verder de prachtige trap en de multifunctioneel te gebruiken lesruimten. 

De jury reikt ook nog twee perspectiefprijzen uit aan OBS de Globe/Johannnesschool (De Kikker) in Amsterdam van Zeinstra van der Pol in Amsterdam en OBS Het Zand/Montessorischool Arcade in Leidsche Rijn, beter bekend als Forum ’t Zand van VenhoevenCS. Deze projecten noemt zij veelbelovend, maar de scholen staan volgens de jury nog wel voor een aantal maatschappelijke en beheersmatige uitdagingen. 

 

Reageer op dit artikel