nieuws

Oplevering – Renovatie woongebouw in Amsterdam valt in de prijzen

Geen categorie

De Nieuwe Akbar, een project ontworpen door VillaNova architecten uit Rotterdam is winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2006. Deze bokaal is een nieuwe prijs, bedoeld voor het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie van een gebouw in de bestaande voorraad van Amsterdam.

Oplevering – Renovatie woongebouw in Amsterdam valt in de prijzen

De Nieuwe Akbar bestaat uit twee woongebouwen aan de Akbarstraat en het Jan van Schaffelaarplantsoen te Amsterdam. De oorspronkelijke architectuur bleef bij de renovatie behouden. In de nieuwe opzet biedt het project ruimte aan 136 woningen en vier bedrijfsruimtes voor zowel terugkerende huurders als kopers. 

Op de begane grond is de transparantie verhoogd, woningen krijgen hierdoor een berging en werkruimte aan de straat. De brievenbussen zijn verlaagd en voorzien van een front in Bossche School Stijl (de oorspronkelijke architectuur van het gebouw), waardoor uitzicht over de straat ontstaat. Per portiek is een doorgang gecreëerd naar de gemeenschappelijke tuin.

De entrees van de nieuwe trappenhuizen in de kopblokken liggen in de oksel, waardoor er geen dode hoeken meer zijn. Per kop zijn twee grote gezinswoningen gemaakt met grote dakterrassen, op de uitbouw en verzonken in het dak.

De voorgevel is gerestaureerd, de achtergevel is uitgebouwd met respect voor het ‘monument’ bestaande uit een dragende steens gevel van speciaal gebakken steen, verholen kozijnen, schuin metselwerk naast ramen en doorschietende slanke lateien en dorpels.

Dankzij de uitbouw van de achtergevel hebben de woningen een extra dimensie gekregen: een grote badkamer, een eetkeuken en een breed woonbalkon. Op technisch gebied zijn er verbeteringen aangebracht, zoals – warmte- en geluidsisolatie, en nieuwe installaties. 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels