nieuws

Oplevering – Nieuw onderdak voor Limburgse bands

Geen categorie

Sinds kort geniet Heerlen van een nieuw poppodium, eigendom van stichting Cultureel Café De Nor. Met deze nieuwe zaal aan de Pancratiusstraat kunnen de activiteiten worden uitgebreid, meer lokale bands optreden en kan er beter worden ingespeeld op de culturele behoeften in Heerlen en Parkstad. De Nieuwe Nor is ontworpen voor maximaal driehonderd bezoekers en bevindt zich in de achtertuin van een historisch bouwblok in de binnenstad.

Oplevering – Nieuw onderdak voor Limburgse bands

Versseput Architecten uit Utrecht voegde een nieuw volume aan het oude gebouw toe. Om de nieuwbouw duidelijk te laten afwijken, is dit volume met zink bekleed. Voor optimale geluidsisolatie ontwierpen de architecten een doos-in-doosconstructie, met een binnenste doos van beton. Deze doos staat op palen, waardoor het volume volledig los staat van de omliggende bebouwing. De massa zorgt voor de eerste demping, de buitenschil en de luchtspouwen voor de tweede demping. De nieuwe bebouwing is met de panden aan de Pancratiusstraat verbonden door een geluidswerende overkapping met lichtdoorlatende stroken.

De opstelling van het publiek in de zaal is aanzienlijk vergroot door de balkons, die net als Paradiso in Amsterdam optimaal contact tussen artiest en bezoekers creëren. Om de vloer zo vrij mogelijk te houden, is de geluids- en lichtregie in een verlaagd balkongedeelte geïntegreerd. Het interieur van de publiekstoegankelijke ruimten is met opzet robuust. De toegepaste materialen zijn waar dat kan niet verder afgewerkt. Blikvanger in de zaal is het barmeubel met een speciaal voor het project ontwikkeld werkblad van het zogenoemde ‘plectrumstone’, een betonnen blad met een transparante epoxylaag waarin verschillende gekleurde plectrums zichtbaar zijn. 

www.versseput.nl 

Reageer op dit artikel