nieuws

Nieuwegein kiest voor Frits van Dongen

Geen categorie

Frits van Dongen van De Architecten Cie. mag het nieuwe Cultuurcluster in Nieuwegein realiseren. Zijn plan voor een plein met theater, kunstencentrum, horeca en eventueel een bioscoop in de nieuwe binnenstad, sprak het college het meest aan. Ook voldeed het ontwerp aan vrijwel alle selectiecriteria uit de Europese aanbesteding.

Nieuwegein kiest voor Frits van Dongen

Van Dongen koppelt de nieuwe bioscoop los van het theatergebouw. De bioscoop wordt zo op het plein geplaatst, dat het in de zichtlijnen komt van langswandelend publiek. Door vervolgens de bioscoop uit te voeren in een uitgesproken architectuur, wordt dit een herkenningspunt in de stad. Bij het theater komt de bestaande bouw en de nieuwbouw onder één herkenbaar dak. Het theater wordt met ramen ‘open gemaakt’ voor uitstraling naar alle zijden: niet alleen op het cultuurplein, maar ook naar de zijde van de tramhalte en de achterzijde. De verschillende culturele functies zijn goed en logisch in het gebouw geplaatst. Opmerkelijk is dat Van Dongen in zijn visie koos voor een extra zaal in het theatergebouw, zodat er bijvoorbeeld een grand café kan worden gerealiseerd.

De plannen van De Architecten Cie. werden verkozen boven die van de bureau’s Greiner van Goor Huijten, UNStudio, Cepezed en Döll atelier voor bouwkunst. Op dit moment vinden gesprekken plaats met Corio Retail Nederland, de eigenaar van het winkelcentrum CityPlaza Plus in Nieuwegein, over de datum waarop kan worden gestart met de ontwikkeling van het Cultuurcluster. Naar verwachting zal in het voorjaar van 2007 de opdrachten worden verstrekt aan De Architecten Cie. en alle relevante bouwpartijen.

Reageer op dit artikel