nieuws

Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Geen categorie

Wat is de toekomst van onze steden en welke rol kunnen architecten en stedenbouwkundigen daarin spelen? De toekomst van de stad wordt bepaald door verschillende krachten; politiek en economie, maar bijvoorbeeld ook door migratie en toerisme. Deze krachten staan centraal tijdens de derde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam die de titel ‘POWER – Producing the Contemporary City’ heeft gekregen. De manifestatie wordt van 24 mei tot september 2007 in de Kunsthal in Rotterdam gehouden.

Curator van de biënnale is dit keer het in Rotterdam gevestigde Berlage Instituut, het internationaal postdoctorale onderwijsinstituut voor architecten en stedebouwkundigen. De biënnale bestaat uit tentoonstellingen, een Power Lounge en een internationale masterclass. De Power Lounge is tijdens de openingsweken (24 mei t/m 10 juni) dé centrale ontmoetingsplek en de plaats van debat en discussie. 

Tentoonstelling Visionary Power

Visionary Power is een wereldwijde oproep aan een jonge generatie architecten om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van de stad.  Visionary Power begint met een internationale zoektocht naar nieuwe visies op de toekomst van de stad. Hiervoor hebben theoretici en architecten de krachten die van invloed zijn op de ontwikkeling van steden in kaart gebracht. Zij concluderen dat vijf krachten; representatie, commercie, migratie, toerisme en angst een belangrijke rol spelen. 

Na een wereldwijde selectieprocedure heeft de IABR vijftien jonge en ambitieuze, internationale architectenbureaus uitgenodigd om één van de vijf krachten te kiezen en verder uit te werken. Dit doen zij door middel van een realistisch project in de eigen omgeving, waarbij een strategie wordt ontwikkeld om in positieve zin met de betreffende kracht om te gaan, of de negatieve effecten ervan zoveel mogelijk te verminderen. 

Visionary Power presenteert projecten die ontwikkeld zijn voor onder andere Rome, Sao Paulo, Pusan, Ceuta, Almaty-Astana en Johannesburg. 

 

Internationale Masterclass op Rotterdam Zuid

De Biënnale daagt architectuurstudenten van over de hele wereld uit, na te denken over de rol van architectuur in de toekomst van onze steden. Welke rol speelt architectuur in de representatie van ideeën en idealen? Hoe kan de ambitie die een stad heeft met betrekking tot bijvoorbeeld cultuur en maatschappij tot uiting komen in de indeling van een wijk of de vormgeving van een gebouw? Om antwoorden te krijgen op deze vragen organiseert de IABR en het Berlage Instituut in samenwerking met Columbia University in New York en de TU Delft tijdens de biënnale een internationale masterclass. Architectuurstudenten maken ontwerpen voor een netwerk van culturele en gemeenschapscentra op Rotterdam Zuid. De resultaten van deze masterclass worden tijdens de biënnale gepresenteerd en zullen worden tentoongesteld op Zuid.

De IABR is een tweejaarlijks evenement dat kennis en ervaring in de ontwerpende disciplines (architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur) van over de hele wereld in Rotterdam samenbrengt en presenteert aan een groot publiek. Het verbindt architecten, stedenbouwers, theoretici, studenten, ontwikkelaars, beleidsmakers en politici uit binnen- en buitenland. 

IABR onderscheidt zich van andere biënnales omdat de Rotterdamse biënnale niet alleen tentoonstelt, maar ook onderzoekt en daarbij vooral samenwerkt met een jonge generatie architecten.

IABR: 24 mei – 2 september, 2007

Kunsthal, Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, www.kunsthal.nl 

Openingstijden

dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur

zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur

gesloten op maandag (behalve op nationale feestdagen)

Reageer op dit artikel