nieuws

Interieur – Heruitgave Mondial stoel

Geen categorie

Ter gelegenheid van haar 90-jarig bestaan brengt Gispen in samenwerking met Rietveld by Rietveld de Mondial-stoel opnieuw uit. Vijftig jaar geleden ontwierp Gerrit Rietveld deze stoel speciaal voor de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Dankzij moderne lastechnieken is het nu pas goed mogelijk de Mondial te produceren zoals Rietveld het ooit bedoelde.

Interieur – Heruitgave Mondial stoel

De Mondial wordt gekenmerkt door het K-profiel, waardoor rugleuning, zitting, poten en optionele armsteunen op een centrale buis bij elkaar komen. Moderne technieken als laseren en ponsnibbelen geven het ontwerp de stevigheid die Rietveld destijds zocht. De Mondial was in de jaren vijftig slechts zeer kort in productie, in een uitvoering met een plastic kuip, wat niet naar de zin van vader en zoon Rietveld was. De stoel bestaat nu uit een aluminium kuip uit een stuk en is verkrijgbaar in de kleuren wit, zilvergrijs en antraciet. 

Bij de herintroductie van de stoel is ook een boek over de ontwerpgeschiedenis verschenen, waarin te lezen is dat Rietveld’s zoon Wim, destijds een medewerker bij Gispen, op het idee kwam daar de stoel te laten produceren. Verder nemen diverse ontwerpers en architecten plaats op de Mondial om hun visie te geven op het ontwerp. Stuk voor stuk roemen ze de eenvoud, tijdloosheid en vindingrijkheid van Rietvelds ontwerp. Gispen levert de stoel voor de projectinrichtingsmarkt, terwijl Rietveld by Rietveld de consumentenmarkt bedient.  

www.rietveldbyrietveld.nl

Reageer op dit artikel