nieuws

De architect en de dichter

Geen categorie

Zaha Hadid en Naoto Fukasawa tonen vanaf 15 januari hun visie op wonen in de toekomst op de Internationale Möbel Messe in Keulen, in de vorm van een speciaal voor de beurs gebouwd Ideal House.

De architect en de dichter

Dit initiatief van de beursorganisatie levert al vier jaar spraakmakende en intrigerende ‘huizen’ op van zowel jonge als gevestigde ontwerpers. Eerder maakten Karim Rashid, Konstantin Grcic, Hella Jongerius, Patricia Urquiola en Dieter Rams al een Ideal House voor de IMM. Ook dit jaar zijn de huizen opgebouwd in de speciaal daarvoor bestemde rode kubussen, die centraal in de beurshallen staan. 

Net zoals ieder jaar staan de twee visies lijnrecht tegenover elkaar. Het Ideal House van Zaha Hadid is een sensuele fusie van architectuur en interieur, terwijl dat van Naoto Fukasawa een filosofisch arrangement van meubilair is, dat duidelijk losstaat van de omgeving. Hadid’s kubus is een krachtige explosie van vormen, die alle zintuigen bestormt. Daarentegen laat Fukasawa de bezoekers nadenken over het effect dat zijn ontwerp op hen heeft. 

In haar visionaire Ideal House borduurt Hadid voort op de naadloze en in elkaar overvloeiende interieurs die zij in Hotel Puerta America in Madrid realiseerde, waarin het meubilair als het ware ‘ontspringt’ uit vloeren en wanden. De architecte holde de kubus uit zodat de verschillende ruimtes elkaar opvolgen als in een grot. Fukasawa houdt vast aan het traditionele meubilair vanwege de emotionele waarde en het comfort ervan en plaatst deze in een ruimte met enorm hoge wanden, waardoor vervreemding optreedt. Hij ziet zichzelf dan ook niet als visionair, maar wil met zijn werk mensen bevestigen in hun wensen en producten voor hen ontwerpen die het leven nog gemakkelijker en comfortabeler maken. 

De Ideal Houses zijn tot en met 21 januari te zien op de IMM in het Koelnmesse-complex in Keulen. 

www.imm-cologne.com

Reageer op dit artikel