nieuws

Tijd om te oogsten

Geen categorie

Afgelopen zomer hebben inwoners van de Haagse vinexwijk Ypenburg en de herstructureringswijk Transvaal twee mobiele volkstuinen onderhouden. Op vrijdag 8 september wordt een helft van de tuin omgewisseld met een helft van de volkstuin uit de andere wijk, beide klaar om geoogst te worden.

Tijd om te oogsten

Het idee is afkomstig van beeldend kunstenaar Annechien Meier. Zij wilde met haar project ‘De mobiele volkstuin’ onderzoeken of er bij de bewoners belangstelling bestond voor volks- en stadstuinen.

In Transvaal werden gesprekken gevoerd met bewoners van huizen met een tuin die op de slooplijst staan, en met bewoners die net een nieuwe woning met tuin hebben betrokken. De interesse voor moestuinen in beide wijken blijkt groot te zijn. Toch zijn in Ypenburg geen moestuinen te vinden en in Transvaal verdwijnt een volkstuinencomplex vanwege de herstructurering van de wijk. 

In haar werk speelt Meier met begrenzingen van de openbare ruimte. In de stad Den Haag kan haar mobiele tuin tijdelijk een plek innemen die geen groen(te)bestemming heeft, een trottoir, plein, stoep of snelweg.

Op zaterdag 9 september wordt de tuin in Ypenburg feestelijk gepresenteerd. In Transvaal gebeurt dit op zondag 10 september. De presentatie is tevens de start van de expositie met foto’s van Leo van der Kleij en verslagen van de gesprekken met bewoners.

Wie de mobiele volkstuinen wil bekijken, kan dit elke woensdag in Ypenburg doen van 15 tot 17 uur en in Transvaal op dinsdag van 13 tot 15 uur.

De foto-exposities zijn tot en met 24 september ieder weekend te bekijken van 11-17 uur in het Patrijsplantsoen 23 in Ypenburg. In Transvaal hangen de foto’s in de Julianakerk en zijn te zien van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. 

annechien.meier@wanadoo.nl

Reageer op dit artikel