nieuws

Oplevering – Transparant en toegankelijk

Geen categorie

De architectuur van het nieuwe Europese hoofdkantoor van het Saoedi-Arabische petrochemische bedrijf Sabic in Sittard is gebaseerd op hun kernwaarden: vernieuwing, transparantie en toegankelijkheid. GROUP A heeft het gebouw, het interieur en het landschapsplan ontworpen. Op 5 september jongstleden is het gebouw geopend door de Saoedische prins Saud bin Abdullah Ibn Thunayan Al-Saud en staatssecretaris Joop Wijn.

Oplevering – Transparant en toegankelijk

Het hoofdkantoor heeft zes verdiepingen, twee servicelagen en een parkeerlaag. Het ligt op een prominente plek in Sittard, die middels een groene as is verbonden met het Fortuna-stadion. De ruimtelijke context en de functionele eisen, zoals de klimaatbeheersing, leidden tot een atrium. Hierin sprongen de verdiepingen naar boven toe terug, zoals terrassen die tegen een berghelling zijn aangelegd. De bezoeker komt via een trechtervormige ingang direct in dit atrium terecht. Hier staat een ontvangstmeubel, waarin de receptie, het wachtgebied en een koffiebar zijn verenigd. GROUP A is met dit ontvangstmeubel genomineerd voor de Nederlandse Designprijzen 2006. 

Transparantie was een leidend thema bij het ontwerp. De glazen vliesgevel en het schuine dak, dat bestaat uit aluminium panelen en glas, zorgen dat het licht tot diep in het gebouw dringt. ’s Nachts worden de twee bovenste servicelagen met blauw neon verlicht, waardoor in heel Sittard de blauwe gloed van Sabic zichtbaar is.

De werknemers hebben geen individuele werkplekken, maar gebruiken verschillende zones. Rond het atrium zijn individuele en open kantoren, ontmoeting-, concentratie en stilteplekken gegroepeerd. Naast een restaurant is er in dit hoofdkantoor ook een gebedsruimte.

www.groupa.nl
www.sabic-europe.com

Reageer op dit artikel