nieuws

Oplevering – Relatie tussen binnen en buiten

Geen categorie

Het voormalige polderlandschap De Wieken Vinkenhoef in Barneveld wordt getransformeerd tot industriegebied. De Hogeweg doorsnijdt het gebied, waar van oudsher woningen en bedrijven liggen. De slagen in de polder staan haaks op de Hogeweg en vormen de drager van het stedebouwkundig plan.

Oplevering – Relatie tussen binnen en buiten

Karakteristiek hiervoor zijn de open, groene slagen of corridors, die een sterk contrast vormen met de bebouwde oppervlakten en zicht geven op het landschap van de Barneveldse Beek.

Dit heldere thema is voortgezet in het ontwerp voor de bedrijfspanden en een villa voor de familie Besseling door Poolen Architekten. Gespannen tussen twee wegen en haaks op de Hogeweg markeren twee gebouwen een groot binnenterrein, waar alle voertuigen – de bussen, de taxi’s en de koerierswagens – staan. De twee gebouwen hebben aan de buitenzijde een gesloten karakter, terwijl de binnenste gevels open zijn en zich richten op de activiteiten van het binnenterrein. De buitengevels, met grote glasvlakken gevat in metaal, reageren op de grotere schaal van het omliggende gebied. De translucente gevel maakt dat het interieur van de gebouwen bijdraagt aan de vorming van het binnenterrein.

De vrijstaande villa grenst aan de groene corridor. De u-vormige hoofdvorm met het woonprogramma en het zwembad omsluit een patio, op de corridor gericht. Ook de buitengevels van de villa zijn meer gesloten en abstracter, terwijl de gevels aan de patio en de corridor door hun grote glasvlakken een sterke relatie tussen binnen en buiten realiseren. Het schuine dakvlak accentueert niet alleen de gerichtheid van het gebouw, maar kent tevens een grote ruimtelijke werking in de woning. 

Het volume is bekleed met stroken Chinese leisteen in zilvergrijze kleur. De blanke aluminium kozijnen en het deels glazen en deels zinken dak benadrukken het monoliete karakter van de villa. Alleen in de entree is hout toegepast. De minimalistische benadering in detaillering en materialisering is tot in het interieur doorgevoerd.

www.poolen.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels