nieuws

Oplevering – Blijvend in evenwicht

Geen categorie

De monumentale Kennemerpoortschool in Alkmaar heeft twee nieuwe leslokalen. De Vries Uitterhoeve Architecten koos voor een uitbreiding die volledig afwijkt van het, in de Amsterdame Stijl gebouwde, bestaande gebouw uit 1920.

Oplevering – Blijvend in evenwicht

In eerste instantie deden de architecten onderzoek naar uitbreiding van het bestaande schoolgebouw. Na meerdere studies bleek het gebouw, volgens Rob de Vries “niet gebaat bij een uitbreiding in de oude stijl. Zo’n uitbreiding zou het evenwicht van het pand volledig   verstoren.” 


Gesloten monoliet

Om het speelplein niet te veel van zijn ruimte te beroven, koos het architectenbureau voor twee gestapelde klaslokalen. Hierdoor is een compacte doos ontstaan. Deze is vervolgens tegen een van de uiteinden van het bestaande gebouw gelegd, waarmee hij naadloos aansluit op de gangen en het trappenhuis van het bestaande gebouw.

De lokalen zijn bekleed met aluminium, ook voor de ramen die zijn gevestigd achter aluminium gevelkleppen. Mede hierdoor lijkt het volume in gesloten toestand op een monoliet, die bijna los van het bestaande monument staat. In geopende toestand dienen deze kleppen als zonwering en is het aluminium hier en rond de kleppen geperforeerd. www.dvua.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels