nieuws

Oplevering – Bioscoop Het Ketelhuis te Amsterdam

Geen categorie

Het nieuwe interieur van bioscoop Het Ketelhuis in het cultuurpark Westerpark te Amsterdam is vanaf 13 september te bezichtigen. De oude zaal van Het Ketelhuis is vervangen door drie nieuwe zalen en een groot café.

Oplevering – Bioscoop Het Ketelhuis te Amsterdam

Bijzonder aan dit ontwerp van Studio Ramin Visch is het contrast tussen de bestaande authentieke architectuur en het nieuw ingevoegde zalencomplex. Het contrast werkt in het voordeel van zowel het oude als het nieuwe. Stichting het Ketelhuis besloot tot een ingrijpende verbouwing, omdat de als tijdelijk bedoelde zaal uit 1999 door het grote succes van bioscoop ‘het Ketelhuis’ aan vervanging toe was.

In Het Ketelhuis moet een omgeving ontstaan waar film en horeca in elkaar overlopen en waar (film)festivals en congressen kunnen plaatsvinden, voor maximaal tweehonderd personen. Het gebouw is in 1903 aan het uit 1885 stammende Westergasfabriekcomplex toegevoegd en bood ruimte aan de ketels voor de verwarming van de omliggende gebouwen. 

Ramin Visch heeft veel ervaring met nieuwbouw in oudbouw, zo tekende hij onder andere voor het ontwerp van het kantoor voor reclamebureau Ogilvy in de Simplex fietsfabriek, de Espressofabriek en voor het ontwerp van de oude zaal in Het Ketelhuis. 

De verschillende ruimten zijn samengebracht in één nieuw volume, dat als een soort sculpturale doos los in de bestaande ruimte is geplaatst. Deze benadering is tegelijk bescheiden en brutaal. 

Bescheiden, omdat de bestaande ruimte zoveel mogelijk intact wordt gelaten. In het ontwerp blijft de authentieke architectuur van het negentiende-eeuwse industriële pand bestaan. De zwevende trap naar zaal 1 geeft de bioscoopbezoeker als het ware een rondleiding door het oude Ketelhuis, met haar indrukwekkende stalen vakwerkboog spantcontructie. 

De invoeging manifesteert zich tegelijkertijd duidelijk als een brutale, moderne ingreep: de vorm en materialisering van de trap en het nieuwe volume onderscheiden zich duidelijk van het oude bestaande gebouw, zodat oud en nieuw elkaar versterken. 

In het Ketelhuis blijft de ervaring van de werkelijke wereld intact, in tegenstelling tot de meeste bioscopen. Het licht verandert met de weersgesteldheid buiten en het rauwe karakter van de industriële ruimte brengen een historische ervaring teweeg. 

www.ketelhuis.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels