nieuws

Oase van rust tijdens wereldtentoonstelling in 2010

Geen categorie

De ontwerpwedstrijd voor een masterplan voor het groene hart van de Wereldtentoonstelling 2010 in Shanghai is gewonnen door de NITA Design Group.

De komende maand zal het ontwerp van deze groep van Nederlandse en Chinese ontwerpers onder leiding van landschapsarchitectenbureau Niek Roozen uit Weesp in samenwerking met bureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles) te Rotterdam en diverse deskundigen verder worden uitgewerkt.

Oase van rust tijdens wereldtentoonstelling in 2010

 

Het heldere concept, de sterke vormgeving, de grote ervaring binnen het team met alles wat groeit en bloeit en de kennis van de ‘Groene Stad’ en de wetenschappelijke onderbouwing oogstte veel waardering van de jury. De kongsi tussen de Chinese ontwerpers en Niek Roozen (ontwerper van onder meer het Floriadeterrein in de Haarlemmermeer), bestaat inmiddels vijf jaar en wordt in China aangevoerd door architect Zhu Shengzuan. Ze heeft in China vestigingen in Shanghai, Ningbo en Nanjing.

De eerste Chinese wereldtentoonstelling met het motto Better City Better Life in Shanghai in 2010 verwacht zo’n 600.000 mensen per dag. Een centraal gelegen park gelegen aan de Huangpu rivier dient als uitvalsbasis om de drukte te ontlopen. Op het voormalige haventerrein is een strook van 500 meter breed en 3 kilometer lang gereserveerd dat na de expo de rol van stadspark gaat vervullen. Om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen het veelvormige expo terrein en het park wordt het maaiveld aan een zijde opgetild tot een hoogte van 15 meter. Hierdoor ontstaan een reusachtige grondwal, aan de ene kant uitmondend in een tribunevormig landschap en aan de andere zijde in een zwevend maaiveld boven de historische havenbekkens. Hieronder komt een opera waar drijvende platforms in en uit kunnen varen.

In het westen van het park blijven de havenrelicten intact die een integraal onderdeel van het park zullen vormen. Zo komen in de bestaande hijskranen de ‘Hanging Gardens of Shanghai’te zweven en zullen de havenbekkens de nieuwe boulevard vorm geven. 

De basisstructuur van het park is geïnspireerd op een denkbeeldige inwerking van de rivier. Vloeiend bewegen paden, banken en kiosken met de stroomrichting van de rivier mee. Het maaiveld bestaat uit granieten paden, beloopbaar gras en op een natuurlijke wijze beplante bloemenvelden. Haaks op de rivier staat een coulissen-vormige boomstructuur. Deze benadrukt diverse perspectieven vanuit de expo op de rivier en versterkt de relatie met het omringende tentoonstellingsterrein. Daarbij zorgt het dichte bomendak voor schaduwrijke plekken. 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels