nieuws

Techniek – Infrastructureel energiesysteem

Geen categorie

Ooms Avenhorn Holding heeft de afgelopen acht jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een systeem om zonne-energie te onttrekken aan een asfaltverharding. Uit de asfaltweg wordt ‘s zomers warmte onttrokken en opgeslagen in de bodem.

Door het onttrekken van de warmte wordt de asfaltconstructie automatisch gekoeld wat bevorderlijk is voor de levensduur. Van de ’s zomers opgeslagen energie wordt ’s winters 20 procent benut om de asfaltconstructie te verwarmen. Hierdoor blijft de weg sneeuw en ijsvrij. Door het verwarmen van de asfaltconstructie treden er ‘s winters geen scheuren en vries/dooi schades op ten gevolge het bevriezen van het wegdek. Ook dit resulteert in een langere levensduur van de asfaltconstructie. Het afgekoelde water dat ’s winters uit de asfaltconstructie komt wordt tevens opgeslagen in de bodem. De resterende (80 procent) warmte kan ’s winters gebruikt worden voor verwarming van woningen en gebouwen. ’s Zomers kan het water uit de koude bron gebruikt worden voor koeling van woningen en gebouwen.

Door dit systeem te combineren met een warmtepomp en vloer/wandverwarming of luchtbehandelingsystemen (z.g. lagetemperatuursystemen) en andere gebouwgebonden en installatietechnische maatregelen kan een energiebesparing op fossiele brandstoffen van ca 50 procent worden behaald. Tevens wordt de CO2 uitstoot gehalveerd.

Het energiezuinige zorgcomplex Vijverstate te Avenhorn met 68 zorgwoningen, centrale zorg- en ontspanningsruimten is voorzien van een asfaltcollector in de openbare weg, bronnen in de bodem en individuele warmtepompen in de woningen. De woningen zijn tevens voorzien van vloerverwarming en plafondkoeling. De energielevering aan bewoners zal geschieden op basis van het NMDA systeem (Niet Meer Dan Anders) en heeft voor de bewoners het voordeel dat een deel van de levering van energie niet meer gekoppeld is aan de steeds stijgende olie- en gasprijzen. Buiten het financiële voordeel hebben de bewoners het voordeel dat deze vorm van duurzame energie een gezonder binnenklimaat (geen ronddwarrelend stof) en een groter comfort (koeling) biedt. De koeling heeft zich op de afgelopen hete dagen met buitentemperaturen van boven de 30 graden Celsius bewezen. De bewoners (55 plus) ervaren de koeling als zeer comfortabel en positief.

Reageer op dit artikel