nieuws

Italiaanse pylonen in Maastricht

Geen categorie

Op het plein voor het Bonnefantenmuseum en de Wiebengahal, de Maastrichtse vestiging van het NAi, worden twee pylonen gebouwd. Het idee voor de pylonen is afkomstig van Aldo Rossi.

Italiaanse pylonen in Maastricht

Het bestaat uit een voetstuk van 3x3x2 meter met daarop een vakwerkkolom met een dakje. De pylonen zijn 12,5 meter hoog. De sokkel is gemetseld en afgewerkt met blauwe keramische tegels. De kolommen van kokerprofiel zijn geel. In de sokkel is verlichting aangebracht.

Met de plaatsing van de pylonen gaat een oude wens in vervulling. Al tijdens de bouw van het museum zelf uitten de architecten Aldo Rossi en Umberto S. Barbieri de wens om “met een architectonisch idee het museum aan de straat te afficheren”. Rossi stuurde indertijd Barbieri een fax met een eerste idee, dat nu is uitgewerkt door Ufo architecten in Delft (Prof. S. Umberto Barbieri, Filip Geerts, Stefano Milano). 

Rossi werkte al eerder met pylonen. Hij gebruikte ze onder andere voor de entreepoort van de Biënnale voor de Architectuur in Venetië in 1980 maar ook voor het Bestuurcentrum in Florence. Rossi wil met de opvallende, feestelijke constructies een portaal maken voor de achter gelegen voorziening. Zo zijn ook de Maastrichtse pylonen bedoeld.  

De pylonen worden geplaatst in opdracht van het Bonnefantenmuseum. Sponsors van het project zijn Woningfonds Vesteda en Bouwbedrijf Laudy. Het is de bedoeling de pylonen gereed te laten komen voor de opening van het Nederlands Architectuurinstituut in de Wiebengahal in Maastricht op zaterdag 2 september. 

Het NAi  Maastricht wil volgens eigen zeggen de “spil zijn van de discussie over het verleden, heden en toekomst van de vormgegeven leefomgeving van de Euregio.” Primaire taak is het presenteren van tentoonstellingen. Daarnaast gaat het instituut door het organiseren van lezingen en debatten een platformfunctie vervullen op het gebied van architectuur en vormgeving. 

In de Kolommenzaal is tot en met 14 januari de openingstentoonstelling ‘New Faces in European Architecture: David Adjaye, Jurgen Mayer H, PLOT=BIGplusJDS, SeArch’ te bezoeken. Deze jonge generatie Europese architecten gebruikt de basiselementen van de moderne, publieke architectuur (vorm, ruimte, beeld en gestalte) als bouwstenen voor onze complexe samenleving. 

www.nai.nl
www.bonnefanten.nl

Reageer op dit artikel