nieuws

Oplevering – Energievriendelijk gebouw

Geen categorie

Jacobs Architekten heeft een woon- en werkpand in Eindhoven ontworpen. De opdracht is afkomstig van de maatschap Solarcato, waarin Rene Jacobs, directeur van Jacobs Architekten en Antoon van Osch, voormalig directeur van staal- en gevelbouwbedrijf Oskomera te Deurne, participeren.

Het kantoorpand heeft een vloeroppervlak van bijna 600 m2 verdeeld over vijf bouwlagen. Vanwege de locatie in de binnenstad is gekozen voor een snel bouwsysteem. De hoofddraagconstructie is een staalskelet dat is ingevuld met systeemvloeren en -gevels. Het ontwerp volgt de oorspronkelijke vorm van het lange, smalle en gebogen perceel. Het resultaat is een langwerpig gebouw, dat aan een kant een zachte boog vormt. In het pand zijn milieuvriendelijke technologieën toegepast, zoals een warmtepomp en de op het zuiden gerichte voorgevel, die is opgebouwd uit zonnepanelen met photovoltaïsche cellen. Deze laatste leveren voldoende energie voor de verlichting, verwarming en koeling van het hele gebouw, maar dienen ook als zonwering voor de erachter gelegen kantoor- en woonruimtes. 

In het interieur zijn de verblijfsruimtes gescheiden van de sanitaire voorzieningen door een holle wand, die de transportleidingen voor verwarming en koeling, waterleiding, brandslanghaspels, riolering en elektrotechnische installaties bevat. Dit levert een flexibel indeelbaar interieur op. Er is weinig gebruik gemaakt van scheidingswanden waardoor de kantoorruimte naar ieders behoefte is in te richten.

Reageer op dit artikel