nieuws

Oostelijke Handelskade ingevuld

Geen categorie

In Amsterdam is een einde gekomen aan de discussie over de invulling van de Oostelijke Handelskade. Met het inschakelen van Rob Krier uit Luxemburg en Marc Breitman uit Frankrijk, beiden met een duidelijke voorkeur voor de klassieke Nederlandse bouwstijl, is een ontwerp gemaakt voor een nieuw woongebouw.

Oostelijke Handelskade ingevuld

Projectontwikkelaar Kristal, in opdracht van Woningcorporatie Het Oosten, had drie jaar eerder Koen van Velsen de opdracht gegeven een woongebouw te ontwikkelen aan de Oostelijke Handelskade tegenover Panama. Zijn plan voor ‘Nieuw Argentinië’ bestond uit een langgerekt nieuwbouwblok met 203 luxueuze appartementen voor prijzen tussen de 350.000 en 570.000 euro. Het plan bleek niet verkoopbaar, terwijl de bouw pas zou beginnen als zeventig procent zou zijn verkocht.

Bovenstaande argumentatie was voor Kristal reden een ander architectenbureau in te schakelen. Dit werden dus Krier en Breitman. De architecten maakten een ontwerp voor twee langwerpige gebouwen die elk bestaan uit twee vierkante blokken met een tuin ertussen. Langs de waterkant loopt de gevel door. De Oostelijke Handelskade wordt afgesloten door een derde hoger blok in een andere vorm. Dit blok wordt daarbij doorsneden door een wandelgebied. De gevels worden van baksteen, krijgen pilaren en uitbouwen van ijzer en dikke muren met terug liggende kozijnen. Midden in elk blok komt een patio. Deze wordt ter hoogte van de derde verdieping afgesloten met een glazen koepel. De daarboven ontstane vrije ruimte wordt omringd door gaanderijen die toegang tot de woningen biedt.

In de nieuwe opzet is ruimte voor 350 woningen, meer dan in het oorspronkelijke ontwerp van Van Velsen. Daarbij is er ook ruimte voor kleinere woningen met een oppervlakte van tachtig tot honderdtwintig vierkante meter. De woningen worden in eerste instantie verhuurd, waarvan dertig procent in de sociale huur. Wanneer de markt aantrekt kunnen de woningen alsnog worden verkocht.

Reageer op dit artikel