nieuws

Oplevering – Kleurrijk interieur in oude kerk

Geen categorie

Voor Vonk, een werk-en scholingscentrum voor allochtone vrouwen in Amsterdam, heeft AG Architecten het nieuwe kantoor in deGerardus Majellakerk ingericht.

Oplevering – Kleurrijk interieur in oude kerk

De Majellakerk is eigendom van Stadsherstel Amsterdam en stamt uit 1925. Architect Jan Stuyt werd destijds geïnspireerd door zijn bezoek aan de Aya Sophia in Istanbul. In 1992 werd de kerk door André van Stigt gerestaureerd en verbouwd tot verhuurbare ruimten voor instellingen. Stadsherstel Amsterdam vond dat het oorspronkelijke inbouwconcept verouderd was en wilde de beuk opnieuw laten inrichten om leegstand te voorkomen. 

AG Architecten respecteerde de oorspronkelijke opzet van Van Stigt. In deze opzet zijn de verhuurbare ruimtes gegroepeerd rond een centrale ruimte. Vanuit de ruimten is er zicht op de hal, die in gebruik is als bibliotheek van vrouwenorganisatie IIAV. 

De belangrijkste ingrepen van AG Architecten bestonden uit het vormgeven van de entree, waarvoor ze de bestaande trap verwijderden en een nieuw trappenhuis om de lift heen aanlegden. De bestaande verdiepingsvloeren zijn verwijderd voor meer ruimtelijkheid en lichttoettreding. De rode liftschacht is als verbindend element tussen de etages aangebracht en er is een gifgroene centrale kern geplaatst van begane grond tot dak met daarin alle installaties, een pantry, de toiletten en de garderobe. De installaties, met name de luchtbehandeling, zijn door middel van een kleurrijke hoes goed in het interieur geïntegreerd. 

www.ag-architecten.nl 
www.vonkzeeburg.nl 

Reageer op dit artikel