nieuws

Sterarchitect gewongen bureau te verkopen

Geen categorie

Na eerst nu bekend is geworden, heeft William Alsop half maart gedwongen zijn bureau verkocht aan de commerciële SMC-groep uit Battersea (Zuid-London).

De afgelopen vijftien jaar maakte Alsop naam met gewaagde en spectaculaire architectonische ontwerpen, waarvan de bibliotheek in Peckham (Londen) hem internationale erkenning bracht. In Nederland verwierf Alsop vooral faam door zijn plan voor stationsgebied Rotterdam Centraal, in de volksmond al snel tot de champagneglazen omgedoopt. Na de door Leefbaar Rotterdam gewonnen raadsverkiezingen van 2002 verdween dit plan in de ijskast, evenals de meeste andere plannen van Alsop. Vorig jaar maakte Alsop een verlies van 695.000 pond op een omzet van 3,5 miljoen pond. Daardoor was het bureau niet meer in staat opdrachten voor scholen en ziekenhuizen in de wacht te slepen. De verkoop van het bureau staat symbool voor de teloorgang van de figuur van de sterarchitect, een in de jaren negentig nieuw rol voor ontwerpers. Deze krijgen in toenemende mate te maken met de kritiek, dat hun plannen niet uitvoerbaar en veel te duur zijn.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels