nieuws

Zaha Hadid wint prijsvraag kunstmuseum

Geen categorie

Zaha Hadid Architects heeft de internationale prijsvraag voor het nieuwe kunstmuseum in Cagliari gewonnen. Het museum zal worden gerealiseerd in drie fasen, omvat 12.000 vierkante meter en bestaat uit tentoonstellingruimtes, een bibliotheek, een congreszaal, kantoren en winkels. Het project is opgezet als een knooppunt voor culturele uitwisseling. Het moet dienst doen als landmark op de grens van stad en zee en speelt tegelijk optimaal in op het programma van eisen. Door de interne circulatie te verweven met de openbare routes en door de afwisseling van open en gesloten ruimtes krijgt het gebouw ook een openbare dimensie.

De structuur van het gebouw doet denken aan dat van een stuk koraal: Leeg vanbinnen met een harde en poreuze schil. De vorm van het gebouw lijkt op bepaalde punten over te gaan in het landschap, terwijl de massa van het gebouw, geconcentreerd op strategische plekken, zorgt voor een duidelijke skyline. In het interieur is veel aandacht besteed aan de route, die als het ware organisch uit de vorm van het geheel voortvloeit. Een publieke route biedt de mogelijkheid voor bezoekers om onder het museum door naar de zee te lopen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels