nieuws

Regio Leiden heeft veel zorgwoningen nodig

Geen categorie

Voor ouderen en gehandicapte mensen zijn de komende jaren 17.000 zorgwoningen nodig. Dat hebben de zestien gemeenten van de Leidse regio, de Duin- en Bollenstreek en de Rijnstreek gisteren bekend gemaakt.

Behalve nieuwbouw moet ook de kwaliteit van de bestaande woonruimtes worden verbeterd. Nieuwbouwwoningen moeten zo worden gebouwd, dat de mensen er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarnaast moeten over de regio verspreid kleinschalige centra komen voor demente en zieke mensen. Elke wijk en dorpskern moet een zorg- en welzijnssteunpunt krijgen. 
De behoefte aan woonruimte en zorg voor ouderen is gebaseerd op verwachtingen aangaande de toenemende vergrijzing. Door dit fenomeen zijn er in 2020 in de regio dertig procent meer mensen ouder dan 75 jaar. Het aantal ouderen tussen 55 en 75 jaar zal met 32,8 procent stijgen. De totale bevolking in de regio groeit met 3,4 procent.

Reageer op dit artikel