nieuws

Project – Manifestatie Waterwonen Rosmalen

Geen categorie

Prijsvraag voor drijvende woningen heeft twee winnaars.
Op maandag 16 oktober vond in Rosmalen een manifestatie gehouden over de ontwikkeling van drijvende woningen in de nieuwbouwwijk ‘De Groote Wielen”. Op deze dag werden vijftien ontwerpen getoond die het resultaat waren van de ideeënprijsvraag die het Bosch Architectuur Initiatief afgelopen juni had uitgeschreven.

De vakjury bekroonde het project Watergaten van Bob Ronday en Maxim Winkelaar met de eerste prijs. Het ontwerp Watergaten speelt in op het feit dat een groot deel van de Nederlandse bevolking onder zeeniveau woont. Een betonnen bak die dient als waterkering, zorgt ervoor dat er nieuwe ruimte onttrokken wordt aan het water, die vervolgens gebruikt kan worden voor de woning. Dit principe weerspiegelt de eeuwenoude praktijk om land te onttrekken aan het water. Het gebouw kan ingezet worden in gebieden waar de waterspiegel haar gang kan gaan: de woning kan zowel op het droge als in het water liggen.

De publieksprijs ging naar Casa Aquarius van architectenbureau RDG Alynia BV uit Den Bosch. Het ontwerp is een water-variant op een Patiowoning, waarbij de garage op de begane grond is vervangen door een aanlegplaats voor de boot. 

Of één van de ontwerpen ooit in De Groote Wielen wordt gerealiseerd is nog de vraag. De gemeente is in overleg met een projectontwikkelaar over een aantal drijvende woningen in het projectplan.

www.watergaten.nl

Reageer op dit artikel