nieuws

Permanente halbewoner van Studio Job

Geen categorie

In de hal van het VARA/NPS gebouw op het Mediapark in Hilversum is een bewegend kunstwerk van Studio Job onthuld. De konijnvormige sculptuur, getiteld Hall Object, is uitgevoerd in samenwerking met de TU in Eindhoven. De sculptuur heeft een eigen karakter, dat zich in verschillende stemmingen naar je toe beweegt of zich juist afwendt.

Permanente halbewoner van Studio Job

Studio Job maakte van de hal een registratiefilm, die de bewegingen en activiteiten van de vroege ochtend tot de late avond volgde. Daaruit concludeerden ze dat de hal behoefte had aan een permanente bewoner. Zo ontstond het idee van een interactieve sculptuur, die reageert op de aanwezigheid van mensen, licht en geluid. Hiervoor moest een lichaam en een karakter worden ontwikkeld, die bewegingen en gedragingen uit de natuur zou kunnen simuleren. Job Smeets en Nynke Tynagel zochten naar een organische vorm, eerder sculpturaal dan menselijk of dierlijk. 

Vier jaar lang hebben vele studenten van de faculteit Werktuigbouwkunde van de TU Eindhoven, onder begeleiding van twee docenten, de mechanische en elektrische constructie en de complete besturing bedacht en uitgevoerd. 

Studio Job heeft inmiddels ook de stap gezet naar monumentale projecten in de openbare ruimte, die eveneens met Kunst en Bedrijf tot stand zal komen. Het is een opdracht voor een bouwproject in Amsterdam Nieuw West, waar de ontwerpers de woonblokken zullen voorzien van reliëfs, opgebouwd uit beelden en tekens die tezamen het universum verbeelden.

www.studiojob.nl

Reageer op dit artikel